Noorderlicht

Dood danst aan de zinderende hemel

‘Moorden mag, want ons laagje beschaving is niet meer dan bladgoud’

Twee vrouwen en twee mannen – de Nederlandse Noor, de Duitse Katja (of Wolf), de Engelsman Magnus en de Deen Frode – leren elkaar kennen via internet. Ze blijken een interesse voor lezen te delen en besluiten een boekenclub op te richten: el.Books7. Na een paar jaar rijpt een plan. Ze gaan gezamenlijk een reis maken om het Noorderlicht te zien en tijdens die reis moet er een dode vallen. Wie dat wordt beslissen ze onderweg. Een bizar idee, maar ze staan er alle vier voor open. Want wat is nou helemaal moord? Niemand is tenslotte voor honderd procent goed, waarom zij dan wel?

Ze gaan op reis met een gezelschap van in totaal dertien passagiers en vijf bemanningsleden. De tocht voert hen in de ijzige winterkou naar het noorden van Noorwegen. Alle passagiers delen het ultieme verlangen om het Noorderlicht te zien. Ook willen ze walvissen zien en zeearenden. Expeditieleider Robert heeft goede hoop dat het met dit vrieskoude heldere weer zal lukken.

Noor, Katja, Frode en Magnus tasten elkaars karakter af. Ze leren hun medereizigers kennen. Bij elk van hen flitst de gedachte door het hoofd: word jij het slachtoffer dat ik straks kies? Want de leesclub is het over één ding eens: ze moeten alle vier akkoord gaan met het slachtoffer dat zij gaan maken.

De reis in Noorwegen is van een ijzingwekkende, adembenemende schoonheid. De groep maakt sneeuwwandelingen, ziet rendieren en zeearenden, gaat op in de witte stilte van een landschap dat lijkt te slapen. Maar in die betoverende, bevroren wereld hangt een dreiging die steeds sterker wordt. Want de vier lezende clubvrienden blijken het niet op alle fronten eens te zijn. En het gevolg is dat naast het plan ook het wantrouwen gaat groeien.

Het ‘Noorderlicht-zien’ staat op ieders to-do-lijst, maar voor de geplande moord lijken de strakke regels voor meerdere uitleg vatbaar. Wordt de aardige bejaarde George, die immers vlak bij de dood staat, de dode? Wordt het iemand die irritant is of juist dodelijk saai of iemand die waarschijnlijk toch niet gemist zal worden in de verre wereld? Zijn de leden van de bemanning uitgesloten van het plan en… hoe staat het met de clubleden zelf: kan één van hen niet alleen dader maar ook de gedode worden? De spanning stijgt, het onbehagen groeit.

Auteur

Mariska Overman (1970) studeerde theologie en heeft met haar echtgenoot een communicatiebureau om de dood bespreekbaar te maken. Ze schreef al een serie thrillers waarin Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur de geheimen rondom moorden ontrafelt. Ook schreef zij Het geheim van Grace, een misdaadroman die in Ierland speelt waar ze voor dit boek bivakkeerde.

 

Ook de locatie en de winter-ervaringen van Noorderlicht zijn uit eigen waarneming beschreven, want de auteur maakte zelf de zeilreis uit dit boek in februari 2020.

Deze thriller klopt op alle fronten. De geheimen rond de dood zorgen voor stijgende, onbehaaglijke spanning, de beschrijvingen van het Noorse landschap en de sensatie van het aanschouwen van het Noorderlicht en de walvissen doen je bijna naar een reisgids grijpen om ondanks de ontberingen sneeuw en ijs te gaan boeken. En de bijzonder vernuftige plot wekt grote bewondering.

Een met ijs en sneeuw bekleed compliment voor deze geweldige schrijfster.

Mariska Overman – Noorderlicht. ISBN 978-94-6109-476-6, 315 pagina’s, €18,95. Laren:  De Crime Compagnie 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.