Getuigen in het duister

Koud op je dak

Groepsreis naar het noorden van Finland loopt uit op ijzingwekkende vakantietrip..

De week van kerst en jaarwisseling vieren veel Nederlanders graag ver van de huiselijke haard. Weg van de spreekwoordelijk verfoeilijke familiebijeenkomsten. Terwijl de meesten  hun heil zoeken in Duitse stubes, Franse chalets of Spaanse eilanden, zijn er ook die eens wat aparts willen.

 

Zo maken we kennis met een groep landgenoten die een weekje Noord-Finland hebben geboekt. Dicht bij de pool in het gebied dat we nog steeds graag Lapland noemen, terwijl Samiland met als bewoners de Sami, beter zou wezen.

Wat trekt de groep van dertien Nederlanders naar dit onherbergzame gebied dat geen enkele Fin zou kiezen als kerstbestemming? Misschien de sprookjessfeer van de eindeloze eenzaamheid en natuurlijk de hoop op het noorderlicht?

Aimo Sillansää is onderwijzer, maar valt af en toe ook in als reisleider. Zijn vader was een flink aantal jaren de Finse ambassadeur in Nederland waardoor Aimo in ons land goed Nederlands heeft leren spreken. Niet vreemd dat hij door de reisorganisatie was aangezocht om een groep Nederlanders te begeleiden. Terwijl hij de vakantiehuisjes, de chalets in de folder, in orde brengt en hout hakt voor de verwarming, is zijn stemming niet erg opgetogen.

Het was er al mee begonnen dat het gezelschap uit dertien personen bestaat. Hij houdt niet van dat getal. Bovendien scharrelt er op het terrein een zwarte kat rond.

Anderen zouden lachen om bijgeloof, maar Aimo meent dat kwade voortekens zelden bedriegen. Ook het weerbericht zint hem niet. De verwachtingen zijn ongunstig: veel wind en veel sneeuw. Dat kan op zijn minst een hoop overlast opleveren.

Verder mist hij zijn nieuwe vriendin Rauha. Hij hoopt haar in de kerstweek bij zich te hebben. Misschien kan hij haar introduceren als stagiaire?

Aimo haalt de dertien Nederlanders met zijn busje op van het kleine vliegveld. Hij is nieuwsgierig naar het gezelschap. Het zijn twee echtparen met elk twee pubers. Drie meisjes en een jongen. Verder twee bevriende mannen, twee vrouwen die van elkaar familie zijn en een man alleen.

Ook al is de stemming van Aimo erop vooruit gegaan omdat hij zijn vriendin Rauha uiteindelijk heeft kunnen overhalen zich als stagiaire bij hem te voegen, lijkt het slechte weer  een grote spelbreker te worden tijdens de kerstweek. Aimo piekert ook over de proviand als de wegen mogelijk geblokkeerd worden en niet geravitailleerd kan worden. En wat te doen met de dertien Nederlanders die hadden gehoopt op mooie tochten door het verstilde sneeuwlandschap, genietend van het noorderlicht, als je vrijwel geen stap buiten de deur kan doen zonder te pakken te worden genomen door mogelijk ijzige en verblindende sneeuwstormen?

Auteur

Anneke van Dok – van Weele (1947) heeft een rijke carrière als journaliste, wethouder, burgemeester, staatssecretaris en Kamerlid. In 2014 debuteerde ze met de roman Het jaar van de held. In haar nieuwste roman Getuigen in het duister schept ze een uitdagend decor voor een kerstreisje dat voor iedereen anders zal verlopen dan men zich had voorgesteld.

 

 

 

De negen volwassen blijken allen met onderliggende problemen en verborgen agenda’s naar het vakantiekamp tweehonderd kilometer boven de poolcirkel te zijn afgereisd. Ook de vier pubers laten zich niet onbetuigd. Daarbij blijkt Rauha toch weinig zin te hebben de kerst niet bij haar ouders te kunnen bijwonen.

Het duurt daarom niet lang of de vakantietrip ontwikkelt zich tot een onverwachte nachtmerrie waarin pijnlijke gevoeligheden, frustraties en ontboezemingen spannende ontwikkelingen tot gevolg hebben. Met hoeveel schade zal een ieder wegkomen?

Deze vakantiethriller maakt weer eens duidelijk, dat je op reis jezelf meeneemt. Waarheen je ook gaat. Gelukkig kan de lezer thuis blijven rillen bij dit overigens buitengewoon genoeglijke verhaal.

Anneke van Dok – Getuigen in het duister. ISBN 978/94/6406/332/5, 230 pagina´s, € 19,95. Anneke van Dok 2021. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.