Martin H.

Gokken, coke en vrouwen

Van politieman tot moordenaar van Klaas Bruinsma. Een spin in het web van de onderwereld.

In 1993 wordt Martin Hoogland veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moorden op maffiabaas Klaas Bruinsma en drugsdealer Tonny Hijzelendoorn. De laatste woorden van Bruinsma waren gericht tot zijn moordenaar. Hij zou tegen Martin gezegd hebben: ‘Als jij nu naar huis gaat, liggen je vrouw en kinderen met doorgesneden keel in hun bed.’ Hoogland trekt daarop meteen zijn zware vuurwapen en schiet Bruinsma door het hart. Hij wordt een aantal meters naar achteren geworpen en gaat neer. Martin schiet nog drie keer. Een ware overkill. Bruinsma is morsdood.

Martin wordt in 1956 als Martin Klijn geboren. Later zal hij de achternaam van zijn stiefvader aannemen. Na de MAVO komt hij bij de politie terecht. Hij meldt zich in 1973 bij wat nu de Politieacademie heet. Het avontuur lokt hem en Martin wil niets liever dan werken bij Amsterdams meest beruchte bureau: Bureau Warmoesstraat. Hij zal vanaf augustus 1976 maar 10 maanden deel uitmaken van dat corps.

Martin Hoogland maakt kennis met de onderwereld in zijn meest brede vorm. Drugs, gokken, prostitutie, smeergeld, corruptie, vele vormen van geweld, moord en niet in de laatste plaats een chaotisch en corrupt politiecorps

Toen Hoogland aantrad waren hoofdinspecteurs als Jelle Kuiper en Joop van Riessen al bezig deze augiasstal te reinigen, maar de banden tussen politie en criminelen waren zeer hardnekkig. Het was voor politiemensen eigenlijk niet mogelijk \om niet gecorrumpeerd te geraken. De enige maatregel die werkte was, iedere agent die werd betrapt te ontslaan of over te plaatsen.

Dat laatste gebeurde met Hoogland nadat hij bij een drugsdeal een deel van de buit zou hebben geëist als zwijggeld. Het was een erg onoverzichtelijke situatie, maar het gevolg is wel dat Martin wordt overgeplaatst naar het hoofdbureau aan de Elandsgracht.

Hierna ontwikkelt de carrière van de politieman Hoogland zich steeds meer als een schoolvoorbeeld van een agent die voortdurend verstrikt raakt in de verlokkingen van de onderwereld. Op 1 februari 1984 neemt hij gedwongen ontslag. Het corps is hard toe aan opschoning. Men is teveel door allerlei zaken negatief in het nieuws gekomen, waaronder de bekendste waren: de brand in Casa Rosso waarbij dertien mensen om het leven kwamen en de Heineken ontvoering.

Auteur

Vico Olling (1971) is journalist en sinds 2004 chef redactie bij Panorama. Hij is verantwoordelijk voor de misdaadverhalen. Hij werkte verder mee aan boeken over de Heineken ontvoering, de Hells Angels en Willem Holleeder.

 

 

 

 

Ollings boek over Martin Hoogland is buitengewoon aantrekkelijk door de bijna eindeloze verhalen over de politie en het ‘milieu’. Nadat Hoogland weg is bij de politie neemt hij wel zijn kennis en kunde mee en is daarmee een aantrekkelijke partner voor de zware jongens. Die vormen geen club, maar zijn verdeeld in groepen die elkanders concurrent zijn en elkaar soms op leven en dood bestrijden.

Martin Hoogland voelt zich uiteindelijk het meeste thuis bij de Servische Joegoslaven. Een schietpartij op 6 december 1986 waarbij hij laat zien niet alleen twee wapens bij zich te dragen, maar ook bereid is ze te gebruiken, geven hem enorme status bij de ‘Joego’s’. Martin wordt een belangrijke spil in de cocaïnehandel en reist zelfs naar Colombia om contacten te leggen.

Ook in de onderwereld vangen hoge bomen veel wind. Zo ondervindt Martin Hoogland dat hij niet straffeloos concurrenten kan executeren en wordt hij zelf in 2004 tijdens een proefverlof vermoord.

Wie wil weten hoe dit allemaal zijn beslag kreeg en ook verder geïnteresseerd is in het kat-en-muisspel tussen politie en misdadigers en tussen criminelen onderling, zal geen bladzijde teleurgesteld worden in het flamboyant geschreven boek.

Vico Olling – Martin H. Van politieman tot moordenaar van Klaas Bruinsma. ISBN 978-90-468-2892-2, 253 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad. Bookmark de permalink.