Waarom moet ik u tegen jou zeggen?

Hoe beleeft Duitse immigrante de oorlog?

Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog wordt het verhaal verteld van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante..

In een grensdorpje in Groningen woont het gezin van Minnie, een Duitse immigrante en haar man Douwe. De roman begint op 21 maart 1945, een paar maanden voor de bevrijding. Het is de dag dat Douwe wordt opgepakt. Hij is verraden. In het vervolg gaan we terug in de tijd en wordt vanuit het perspectief van Douwe verteld over zijn verzetswerk. Hij is onder andere betrokken bij een overval op een distributiekantoor. Tegenover zijn vrouw vertelt hij niets over het verzetswerk.

Uitvoerig komt Minnie aan het woord over haar rol als moeder en huisvrouw. We krijgen inzicht hoe moeilijk het voor haar was om in die tijden haar gezin te voeden en te kleden. Ze heeft de zorg over drie kinderen. De oudste zoon bevindt zich op een onderduikadres. Minnie heeft het extra moeilijk omdat zij van Duitse afkomst is. Het tweede deel speelt van 1965 tot 1968 en gaat over Minnies leven als weduwe.

Auteur

Karin Driegen studeerde kunstgeschiedenis en gaf tekenlessen op middelbare scholen. Ze vertrok naar Engeland en werkte als redactrice bij een uitgever. Inmiddels woont ze met haar man en twee dochters in Zuid-Engeland waar ze zich geheel wijdt aan het schrijven van romans.. Waarom moet ik u tegen u zeggen? is haar debuutroman. Ze schreef het boek als een eerbetoon aan haar grootouders. Haar oma was een Duitse immigrante en haar opa een verzetsheld die werd gearresteerd en gefusilleerd.

 

Het boek begint direct met het meest dramatische deel van het boek: de arrestatie van Douwe terwijl hij thuis is met zijn gezin. De gevangenneming vindt plaats door zeven zwaarbewapende landwachters. De arrestatie is bijzonder dramatisch beschreven. De jongste dochter schopt een van de mannen tegen zijn scheenbeen, een andere dochter gaat naar de piano en speelt een lievelingspsalm van vader. Douwe wordt streng ondervraagd en gemarteld. Hij komt terecht in de gevangenis in Groningen waar Minnie een keer naar toe gaat om eten en schone kleren te brengen. Verder horen ze niets meer. Ook na de bevrijding weten ze lange tijd niet wat er met hem gebeurd is.

Het tweede deel heeft een heel ander karakter. De spannende en indringende gedeeltes ontbreken. Het is nogal fragmentarisch en bevat veel grote tijdsprongen. De schrijfster wilde perse Minnies gehele leven beschrijven. De nadruk ligt op het familiegevoel. Minnie geniet van haar kleinkinderen. Haar zoon Hans is een aanhanger van de vredesbeweging. Minnie sympathiseert daarmee en gaat op hoge leeftijd met haar familie naar de grote vredesdemonstratie tegen kruisraketten in Den Haag.

Een heel sympathiek gedeelte gaat over haar naaiactiviteiten. Van haar kinderen krijgt ze een naaimachine waarmee ze voor veel mensen kleding vervaardigt. Haar talent komt het best tot uiting als zij voor een boetiek gaat werken. De modieuze zelf ontworpen kleding is een verkoopsucces.

Er is ook sprake van spanning in dit gedeelte. Op de omslag staat de afbeelding van een doosje pottertjes. Daarin zit een briefje dat veel onrust bij Minnie veroorzaakt. Later ontvangt zij een brief die veel onthult. Minnie houdt de inhoud geheim. Pas aan het eind wordt de inhoud van de brief onthuld. Enkele dringende vragen ten aanzien van Douwe worden dan beantwoord.

Er zijn al vele boeken verschenen over de Tweede Wereldoorlog. In deze roman komen aspecten naar voren die nog niet eerder zijn beschreven. Weinig oorlogsboeken spelen zich af in Groningen. Met name de heftige bevrijdingsstrijd zal voor velen nieuw zijn. Wat dit boek uniek maakt is het aangrijpende levensverhaal van hoofdpersoon Minnie die in de twintiger jaren uit Duitsland emigreerde en als Duitse nooit helemaal werd geaccepteerd. De schrijfster toont met dit portret een geweldig inlevingsvermogen. Zij stelt de lezer in staat mee te leven met dit personage.

Een indrukwekkende roman.

Karin DriegenWaarom moet ik u tegen jou zeggen? ISBN 978-90-903-2706-8, 262 pagina’s, € 17,95. Soest: Uitgeverij W.K.D. 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.