In de lavabo

Grote angst voor Corona

In de coronatijd durft een jongeman zijn kamer niet te verlaten. De wastafel in zijn kamer vertoont vreemde verschijnselen en hij wordt geconfronteerd met een niet aflatende stroom bezoekers.

Floris Floerenfluit woont alleen in een appartement. Hij blijft binnen omdat hij bang is voor besmetting met het coronavirus. Zijn buurmeisje Fran, op wie hij verliefd is, voorziet hem van het benodigde tot ze verdwenen is. Uit zijn wastafel komen allerlei geluiden en klinken stemmetjes. Er gebeuren nog veel meer vreemde zaken: zijn vriendin verdwijnt, een vriend kan kleiner en weer groter worden. Hij krijgt de vreemdste bezoekers: zeer ongewone politiemensen, drie priesters en vrouwen die seksueel opdringerig zijn, maar hij is zo bang voor besmetting dat hij hen op afstand houdt en de voorkeur geeft aan soloseks. Hij gebruikt daarvoor zijn wastafel.. Dan is er ook nog dokter De Donder met zijn bijzondere pillen. Wat heeft hij voor met Floris?

Auteur

Erik Segers (1961) studeerde Germaanse Filologie in Gent. Hij is een veelzijdig journalist en schrijver. Hij scheef korte verhalen en televisiescenario’s. Als journalist schreef hij in populaire tijdschriften als de TV-Ekspres en Dag Allemaal. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Good Stuff Books op en begon met het schrijven van romans. Van hem verschenen: Ik ging naar de dokter en Een meisje met twee borsten. In de lavabo is zijn derde roman.

 

 

We hebben duidelijk te maken met een Vlaams boek. Dat merken we al direct aan de titel met het woord ‘lavabo’, het Vlaamse woord voor wastafel. De roman is doorspekt van Vlaamse woorden. Voor de Nederlandse lezer soms lastig, maar de taal is ook charmant en geestig.

De titel geeft aan dat de wastafel een grote rol speelt. Waar deze het meest voor wordt gebruikt is de soloseks, het masturberen. Voor deze activiteit worden talrijke synoniemen gebruikt. Het grappigst is de uitdrukking in de lavabo schieten. Verder wordt ook nog een moreel oordeel geveld over deze hobby: aan je snikkel sleuren is geen misdaad. Er is dus veel aandacht is voor erotiek.

Alle dames die Floris bezoeken zijn geïnteresseerd in zijn geslachtsdelen. Door iedere vrouw wordt ongegeneerd, recht toe rechtaan gevraagd zijn ‘zak’ te laten zien of zijn ‘fluit’. Als tegenprestatie willen ze graag hun borsten tonen, zelfs een vrouwelijke agent doet dit aanbod. De schrijver geeft hier weer een geestige draai aan door een gesprek dat gaat over of dit wel mag onder diensttijd. In dit verder uiterst geestige boek is de overmaat aan expliciete, nogal puberale seksscenes jammer en de vele herhalingen geven het boek ook zijn saaie kanten.

Het verhaal speelt zich uitsluitend af op de kamer van Floris. Maar hij krijgt zoveel bezoek en met de lavabo gebeuren de gekste dingen zodat het niet saai wordt. De bezoekers veroorzaken meestal absurde situaties. Wat te denken van de bezorgster van pizza’s die speciaal voor de bewoners van de lavabo een XXS-pizza heeft meegenomen. Die wordt dan in de lavabo gepropt.

Eén van de gekste bezoeken is die van een drietal paters. Ze beginnen met een vloek: Godvernondemiljaardededju. Ze vallen als pater al snel door de mand, omdat er een prijskaartje van een caranavalswinkel aan een pij hangt. Later wordt bekend dat het om de gangsters, Pief, Paf en Poef gaat, drie personages die al in een eerdere roman voorkwamen. Vreemd zijn ook de bezoeken van een aap en een giraffe. De auteur beschrijft zijn binnenkomst aldus: Er kwam een giraf binnen gelukkig met een mondkapje.

De grote charme van het boek zit in de humor. De taal is doorspekt met woordgrappen en geestige zinnen. Reden genoeg om dit boek te lezen. Twee voorbeelden van zijn komische zinnen, veel te weinig om een goede indruk te geven. Een achtervolging: Razendsnel zoals alleen agenten dat kunnen. Tenminste als ze dat willen, maar ze waren blijkbaar in een willende bui. Een beledigende uitdrukking: Je bent zo gek als een voordeur, en een garagepoort samen.  

Voor lezers die houden van gekke, absurde situaties en veel woordgrappen en die niet al te preuts zijn is dit zeker een vermakelijk boek.

Erik Segers – In de lavabo. ISBN 978-90-829-8715-7, 278 pagina’s, € 20,99. Kontich (België): Good Stuff Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor. Bookmark de permalink.