Vogeleiland

Onder de radar

Idyllisch bestaan…? Nachtmerrie!

Ze is mooi, opstandig en zo anders dan zijn vriendin. Berend valt als een blok voor de 15-jarige Marianne, die hij bij toeval ontmoet. De aimabele rattenvanger probeert zijn gevoelens voor de 20 jaar jongere puber te onderdrukken. Maar als zij hem steeds vaker komt opzoeken en hem blijft uitdagen, gaat hij door de knieën.

Marianne, die het helemaal heeft gehad met school en haar christelijke familie in Kampen, stelt zich een leven voor op een van de eilanden in het Ketelmeer, die Berend haar tijdens zijn werk laat zien. Ze wil hier met hem wonen, tussen de zeearenden en kiekendieven, weg van iedereen.

Berend hoort haar aan. Maar dan blijkt het haar menens: op een dag stapt ze op de fiets om nooit meer terug te keren naar huis en de rest van haar leven samen met Berend op Vogeleiland door te brengen. Ze genieten voluit. Totdat blijkt dat Marianne zwanger is. Berend realiseert zich dat ze ook nooit meer terug kunnen, want dan zou hij ongetwijfeld worden opgepakt voor ontvoering en verkrachting.

Auteur

Marion Pauw (1973) is schrijfster en scenariste. In 2005 debuteerde ze met Villa Serena, met haar derde boek Daglicht sleepte zij de Gouden Strop in de wacht en brak zij door. Hierna volgden nog diverse titels en schreef zij scenario’s van tv-series als In therapie en Dagboek van een callgirl. Met Vogeleiland maakt ze haar comeback als thrillerauteur.

 

 

 

Berend is bijna net zo verliefd op hun dochtertje Pup als op Marianne. Maar de kersverse moeder wendt zich steeds meer van hen af.

De jaren verstrijken. Pup wordt groter en heeft zich het alternatieve bestaan op het eiland eigengemaakt. Berend leeft zo goed en zo kwaad als het gaat zijn dubbelleventje en Marianne keert steeds meer in zichzelf.

In Kampen blijft Marianne’s moeder wanhopig zoeken naar haar verdwenen dochter; vader is inmiddels aan de drank geraakt. Hun andere dochter Nicole is het meer dan zat dat alles maar in het teken staat van Marianne en vertrekt uiteindelijk naar Spanje. Maar ook ver weg van huis blijft ze achtervolgd worden door het trauma van de verdwijning van haar twee jaar oudere zus. Ze wordt gekweld door eenzaamheid, angsten en vragen. Veel vragen. Totdat er plotseling een wildvreemde voor haar neus staat. En die zegt meer van Marianne te weten…

Het boek leest als een trein. Beetje bij beetje krijgt de lezer meer kijk op het gebeuren. Dan doet Berend zijn verhaal, en dan weer Nicole. Ook Pup komt aan het woord. De enige die haar verhaal niet zelf vertelt, is Marianne.

Het lijkt allemaal onwaarschijnlijk, maar ook in Nederland kun je inderdaad onder de radar leven. Het waren de gebeurtenissen in Ruinerwold, waar Gerrit Jan van D. zijn kinderen verborgen hield op een boerderij, die Pauw inspireerden tot de thriller. Het nieuws speelde bovendien in de periode die de schrijfster alleen doorbracht in haar pas verbouwde huis in Spanje, bovenop een berg.

En dan is één en één weer al snel weer twee voor haar: het is een origineel, spannend en beklemmend boek geworden. Maar bij vlagen ook zeker meer dan ontroerend.

Marion Pauw – Vogeleiland. ISBN 978-90-488-5494-3, 269 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.