Regensoldaten

Drank, seks en wereldreizen

Vroege kinderjaren drukken een stempel op het leven van neuroloog. Toch zal ze haar moment van euforie beleven.

Bij de geboorte is Magda Vonck zo klein en is haar huilen meer gepiep dan gehuil, dat ze al gauw de bijnaam Mus krijgt. Toch is haar moeder smoorverliefd op haar. Gedurende Mus’ eerste levensjaar slaapt haar moeder geen enkele nacht, geen enkel uur, geen enkele minuut: Mus heeft last van reflux, ze groeit heel slecht en de oorontstekingen volgen elkaar in hoog tempo op.

Totdat ze één jaar wordt. Op een donkere, stille nacht, een week voor Sint -Maarten, vervelde de huilbaby tot een vrolijke, lieve peuter met aandoenlijke krulletjes die iedereen aanbad en door iedereen aanbeden werd. Moeder kan het dan ook niet laten om in elk gesprek de loftrompet over haar meisje te steken. Het grootste deel van het huis hangt vol foto’s van Mus. Na anderhalf jaar heeft vader er genoeg van. Moeder moet aan het werk en er wordt een oppas gevonden in de persoon van mevrouw Page, die langzamerhand het hele huishouden bestiert.

Het leven van Mus verandert. Als mevrouw Page afwezig is zit het kind lange middagen alleen in het huis. Er overkomen haar dan ook gevaarlijke dingen. Het lijkt of ze niet meer belangrijk voor haar ouders is. Nog erger wordt het als moeder weer zwanger raakt en dat buit ze uit: Mus krijgt een groot deel van de huishoudelijke klussen op haar bordje.

Als de bevalling daar is wordt Mus gedropt bij Bertien Callens die een winkel in de buurt heeft. Met haar zoon Andy krijgt zij een levenslange vriendschap.

Auteur

Kristien de Wolf (1969) studeerde Rechten in Gent en volgde een opleiding tot transpersoonlijke coach. Vele functies heeft ze sindsdien vervuld. ‘Mocht iemand echt de volledige lijst van mijn dertien stielen en alle ongelukken die daarbij horen, zoek me dan eens op Linkedin’, zoals ze zelf op haar website zegt. Ava Miller en ik was haar eerste roman die enthousiast ontvangen is.

 

Opgelucht is ze als ze het ouderlijk huis kan verlaten om te gaan studeren. Ook Andy maakt deel uit van haar vriendenclub. Alcohol vloeit in overvloed en met velen deelt zij het bed. De vakanties gebruikt ze om te reizen. Met behulp van het geld van haar vader heeft ze na een aantal jaren de halve wereld gezien. Ik had hoogtepunten bereikt op alle halfronden…het daarbij uitgeschreeuwd in minstens verschillende talen.

De vriendenclub valt uit elkaar: ze studeren af, krijgen banen, relaties en vestigen zich elders.. Zelfs Andy trouwt. De ouders van Mus komen te overlijden en na haar broer uitgekocht te hebben begint ze een praktijk als neuroloog in het ouderlijk huis. En de tarieven van een neuroloog zijn hoog. Mijn leven was zo heerlijk dat ik elke avond na mijn werk een glas nodig had…Het eenzame glas werd er algauw vijf en na een jaar of vier had ik elke avond een halve fles gin of wodka nodig om de donkere uren die mijn succesvolle dagen van elkaar scheidden, te overleven.

Als ze hoort dat Andy en zijn vrouw uit elkaar zijn, neemt ze een drastische beslissing. Ze belt hem op, maakt een afspraak en gooit resoluut de rest van de fles waaraan ze bezig was door de gootsteen: haar leven zal anders worden.

De roman is opgedeeld in drie delen: haar kindertijd, het studenten- en werkzaam leven en als laatste haar moment van euforie. Kristien weet schitterend te verwoorden hoe een klein meisje aankijkt tegen de dingen die om haar heen gebeuren en waar ze niets van begrijpt. Je ziet Mus afglijden naar iemand die zonder alcohol niet meer kan functioneren. En je voelt met haar mee als ze besluit het roer om te gooien.

Een boek om zeer van te genieten vanwege het meedogenloze verhaal, maar vooral het prachtige taalgebruik.

Kristien de Wolf – Regensoldaten. ISBN 978-94-9321-625-5, 150 pagina’s, € 17,50. Haarlem: In de Knipscheer 2021

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.