Het verloren meisje

Een onfortuinlijke reis

Mediterrane cruise loopt uit op nachtmerrie.

Voordat Jessie De Roover na een zware periode weer aan het werk gaat, maakt ze met haar man en twee kinderen een reis op een cruiseschip dat aanlegt bij kustplaatsen aan de Middellandse zee. De strijd tegen borstkanker heeft ze overwonnen, maar de fysieke en psychische gevolgen zijn nog voelbaar.

In het dagelijkse leven werkt politiecommissaris De Roover samen met haar team, gestationeerd in Antwerpen, aan het oplossen van moordzaken. Het gehele gezin was hoognodig toe aan rust en ontspanning, maar als er op het schip een gruwelijke moord plaatsvindt, is het niet verwonderlijk dat haar assistentie wordt ingeroepen. Er wordt op het schip een noodteam samengesteld en in samenwerking met haar team in Antwerpen probeert ze het mysterie omtrent het motief en de toedracht te ontrafelen.

Auteur

Chris Delaet woont in Mol en is gehuwd met Dirk. Ze heeft twee volwassen kinderen, Matthias en Thalia. Ze geeft leiding aan een team van 25 mensen die werkzoekenden helpen bij hun zoektocht naar werk.

 

 

Het verhaal is in mijn beleving eerder een combinatie van een deels autobiografische roman met spannende elementen dan een thriller. Als het boek als zodanig was gepresenteerd, hadden daar geen misverstanden over kunnen ontstaan.

De onthulling van de dader en de motieven vindt plaats in een zeer rap tempo, alsof tegen het einde van het verhaal nog even snel de ware toedracht geopenbaard moest worden. De focus in het verhaal ligt op het gezin zelf, de ervaringen en gedachten van het hoofdpersonage en niet per se op de uitwerking in een juist gedoseerde spanningsboog van de plot. Het gebruik van de alwetende verhaaltechniek wringt hier en daar.

De vertelwijze is helder. In mooi geformuleerd taalgebruik wordt het verhaal opgebouwd. Wat opvalt, is dat de persoonlijke gevoelsreis van het hoofdpersonage met het basisverhaal is verweven, waardoor er tijdens het lezen een intieme sfeer ontstaat. Het is een stijl waar je van moet houden. Persoonlijk leidde het mij af van de plot die door de auteur goed is uitgedacht.

Naar mijn smaak werd er te veel gebruik gemaakt van clichés en een overmaat aan niets aan het verhaal bijdragende personages, maar dat werd deels tenietgedaan door de voortreffelijke zinsbouw en de pittoreske beschrijvingen van de omgeving. De basisplot had iets meer uitgewerkt kunnen worden. Ondanks dat ik de ontknoping zag aankomen, was ik toch positief verrast.

Voor de liefhebbers van spannende verhalen met een voorliefde voor whodunits met een persoonlijke noot, die zich ook nog eens afspelen in een luxe vakantiesfeer zitten in Het verloren meisje alle gewenste ingrediënten. Een geslaagd debuut.

Chris Delaet – Het verloren meisje. Een thriller met Jessie De Roover. ISBN 978-19-1398-006-1, 230 pagina’s, € 19,98. Wommelgem (B): Uitgeverij Storyland 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.