De Camino

Verzegelde lippen

Weduwe gaat op pelgrimstocht met de vraag waarom haar echtgenoot zich van het leven beroofde.

Een jaar eerder gebeurde het op de Camino naar Santiago de Compostella. In de bossen bij Conques in het Franse departement Aveyron pakte hij zijn jachtmes en bracht het naar zijn keel. Na enkele woorden rechtte hij zijn rug met gesloten ogen en sneed zich de keel open. Bloed stroomde over de Camino. Emil Julié had zijn leven beëindigd.

Wanneer het bericht van zijn zelfdoding Lotte en hun twee volwassen zoons bereikt worden ze niet alleen overmand door verdriet, maar ook door ongeloof. Emil was welgemoed begonnen aan de lange wandeltocht naar de laatste rustplaats van de apostel Jacobus in het noordwesten van Spanje. Hij had voortdurend foto’s en appjes gestuurd. Nooit en nergens bleek dat er iets bijzonders, iets vervelends of dreigends aan de hand was.

Wat kon er gebeurd zijn dat haar man, met wie ze al 21 jaar in liefde was getrouwd, zo drastisch een einde aan zijn leven had gemaakt?

De Franse politie was volledig duidelijk geweest. Het was zonder enige twijfel zelfmoord. In Frankrijk leek geen oplossing van het raadsel te vinden. Lotte schakelt een Bosnische advocaat in. Emil had haar altijd verteld dat hij in de barre jaren negentig uit Bosnië was gevlucht voor de Servische milities en zodoende in Duitsland en daarna in Nederland terecht was gekomen.

De advocaat doet een merkwaardige ontdekking aan de hand van foto’s. Er is inderdaad een Emil Jukié verdwenen nadat het halve dorp door een Bosnisch-Servische patrouille was uitgemoord en gezuiverd van alle Bosnische Kroaten en moslims, maar de verdwenen Emil blijkt na identificatie niet de echtgenoot van Lotte. Met wie is de 44-jarige Lotte Bonnet, die in Limburg zo’n rustig leven leidde als chocolatier, al die tijd getrouwd geweest? Wie is de vader van hun twee zoons? Waarom waren al die jaren zijn lippen verzegeld?

Lotte besluit dat het raadsel van haar echtgenoot die zich schijnbaar zonder een enkele reden de keel doorsneed gevonden moest op de Camino. Ze wil een jaar na zijn overlijden, op precies dezelfde data, langs precies dezelfde route, met overnachtingen in exacte dezelfde hotels, logementen en refugio;s en als het kan in dezelfde kamers en in het zelfde bed, haar man nareizen in de tijd.

Lotte is ervan overtuigd dat ze aanwijzingen zal krijgen die naar ze hoopt, het raadsel van haar mans zelf gekozen dood zullen verklaren. Ze loopt zijn traject de Via Podiensis, van Le Puy-en-Velay naar Conques.

Auteur

Anya Niewierra (1964) is schrijfster van thrillers als Het dossier, Vrij uitzicht en Het bloemenmeisje. Haar nieuwste roman pendelt tussen gebeurtenissen in het oude Joegoslavië en een gedeelte van de Camino in Frankrijk dat leidt naar Santiago de Compostella.

 

 

 

Als Lotte op stap gaat in de sporen van haar man, is ze op alles voorbereid. Heeft hij iets gezien of iemand gesproken die hem tot zijn wanhoopsdaad heeft gedreven? Of misschien zelfs iets gehoord of geroken?

Het duurt niet lang, of Lotte maakt vriendschappen met andere pelgrims. De een is nog aardiger en toeschietelijker dan de ander. Maar ook onder hen heeft de God vreemde kostgangers. Wanneer Lotte ternauwernood aan een ongeluk ontsnapt geeft dit haar te denken. Heeft iemand het op haar gemunt?

De thriller die goed gedocumenteerd en beslist origineel is opgezet, heeft een mooi opgezette spanningsboog die de lezer die niet gemakkelijk loslaat. De auteur weet buitengewoon beeldend de tocht van Lotte en de spannende wederwaardigheden van Lotte te beschrijven. Zozeer, dat de toch wel erg vrouwelijke toets kan worden vergeten. Men voelt de hartstocht waarmee de thriller wordt neergezet en merkt aan het slot wanneer de ontknoping voorbij is dat ook de schrijfster met moeite afscheid neemt van haar warmbloedig geesteskind.

Anya NiewierraDe Camino. ISBN 978-90-245-8227-3, 384 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.