Al het moois

Boeiend verslag van een bewogen leven

De memoires van Hunter Biden.

In de eerste helft van het boek volgen we de carrière van Hunters vader (de huidige Amerikaanse president Joe Biden), de invloed van zijn broer Beau en diens ziekteproces en krijgen we een inkijk in het Amerikaanse politieke klimaat.

Gezien die smeltkroes van diversiteit is het gemakkelijk te begrijpen hoe het komt dat mijn vader en later ook Beau over zo’n schijnbaar aangeboren politieke vaardigheid beschikte om in contact te komen met mensen van alle mogelijke achtergronden, rassen en politieke voorkeuren.

In contrast met het haast idyllisch beschreven voorgaande wordt de sfeer in de tweede helft rauwer. Na de dood van zijn broer verliest Hunter de controle over zijn alcohol- en crackverslaving. Hij beschrijft dit proces openlijk. Zijn drugs op obscure plekken vergarend, reist hij van staat naar staat en verschanst zich in dure hotels. Tot de familie ingrijpt.

Deze periode voelde gevaarlijker en de verleiding was dodelijker dan ooit. Ik gaf me volledig over aan mijn meest lugubere impulsen.

Auteur

In zijn autobiografie schrijft Hunter Biden (1970), advocaat, investeerder en presidentszoon, openhartig over verlies, trauma’s en zijn crackverslaving. In 2019 trouwde hij met de Zuid-Afrikaanse filmmaker Melissa Cohen. In 2020 werd zoon Beau geboren.

 

 

 

 

Verschillende kuuroorden, ontwenningsklinieken – waar hij wegloopt of nooit aankomt – dure hotels, binnenlandse vluchten, exorbitante bedragen voor drugs, alcohol en de kosten van de daarvan meeprofiterende verslaafden doen me afvragen of Hunters verslaving in die vorm mogelijk was geweest zonder familiekapitaal …

Nadat Beau was overleden voelde ik me eenzamer dan ooit. Daarna is het me gelukt uit dat donkere, macabere dal te kruipen. Dat leek begin 2019 nog ondenkbaar. Ik had nooit kunnen herstellen zonder de onvoorwaardelijke liefde van mijn vader en de eeuwigdurende liefde van mijn broer, die ook na zijn dood bleef bestaan.

Ondanks de prachtige schrijfstijl, vol liefde en respect naar alle betrokkenen, én de interessante schets van de levensstijl in ‘hoge politieke kringen’ bekruipt me nogal eens het gevoel dat ik een promotiecampagne lees voor de nieuwe Amerikaanse president en de familie Biden.

Een gecompliceerd, tragisch, menselijk, emotioneel en uiteindelijk verlossend verslag.

Hunter Biden – Al het moois. Vertaald uit het Engels (Beautidul Things. A Memoir) door Frans Reusink. ISBN 978-90-488-6171-2, 252 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Hollands Diep 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie / memoires. Bookmark de permalink.