Wie niet horen wil

Kleuter slaat alarm

Na de scheiding proberen moeder en kind hun leven weer op de rails te krijgen. Plotseling gebeuren er rare dingen.

Jason en Tess hebben na zeven goede jaren toch een punt achter hun relatie gezet. Ondanks verdriet en boosheid doen ze hun uiterste best om de kleine Poppy van drie jaar zo veel mogelijk te ontzien. Nooit boos op elkaar worden waar Poppy bij is, nooit naar haar gunst dingen. Nooit proberen haar af te kopen, niet de dagelijkse structuur laten versloffen, nooit in haar bijzijn elkaar bekritiseren en altijd samenwerken waar het de opvoeding betreft en zo meer. Het is een hele waslijst en het lijkt erop of ze zich eraan houden.

Jason is inmiddels getrouwd met Emily die een flinke slag jonger is dan Tess. En dan getrouwd! Terwijl Tess en Jason in al die jaren niet verder waren gekomen dan partnerschap. Dat steekt Tess wel.

Jason is in het oude huis blijven wonen en Tess moest met haar salaris als onderwijzeres genoegen nemen met een veel kleinere woning. Maar goed, het gaat. Gelukkig heeft Tess Aiden leren kennen. Ze kunnen erg goed met elkaar opschieten. Toch is Tess voorzichtig. Zo blijft Aiden alleen bij Tess slapen als Poppy bij haar vader en Emily is. Behalve Aiden heeft Tess een hartsvriendin, Gina. Zij is de vrouw van Laurie en ze hebben een zoontje Jake. Die is even oud als Poppy en afwisselend brengen ze beiden naar school en halen hen weer op.

Op zekere dag komt Poppy van school met in haar tas een rare tekening. Met dik zwart krijt is er soort vuurtoren of een gewone toren boven op rotsen getekend. Als het tenminste een toren is. Een van Poppy’s driehoekige poppetjes, met armen en benen die er als stokjes uitsteken en een zwart gekrabbel rondom het hoofd, hangt scheef met zijn hoofd naar beneden.

Tess vraagt Poppy ernaar en die zegt: ‘Ik heb haar haar gemaakt.’ Tess probeert er achter te komen hoe haar dochtertje op het idee is gekomen, maar ze kan er geen vinger achter krijgen. Die nacht begint Poppy weer met bedplassen.

Tess vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit. Zou er bij Jason thuis iets zijn voorgevallen? Ze gaat bij hem langs maar wordt niets wijzer. Behalve dan dat er een wat wonderlijke broer sinds een week bij hen is ingetrokken. Die broer heeft een hond meegenomen.

Tess komt zover dat ze naar de politie gaat om aangifte te doen van… Ja waarvan eigenlijk? Van iemand die van een toren is geduwd? Of dat zo iets staat te gebeuren? Tess treft een meelevende agente die met haar verhaal meegaat en belooft haar ogen goed open te houden.

Er volgen meer incidenten. Poppy vertoont op school ongewenst gedrag. Ze bijt een kindje in de arm en scheldt een ander uit voor kuthoer. Via het schoolhoofd consulteert ze een psychotherapeut. Hij raadt Tess aan goed uit te kijken en de vinger aan de pols te houden. Dat zegt de politie ook. Want als Poppy getuige is geweest van een moord, dan zal de moordenaar het wel eens op de kleine meid voorzien kunnen hebben.

Auteur

Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard (1958) en Sean French (1959) schuil. Dit wereldberoemde schrijversduo heeft een topreputatie vanwege hun talloze thrillers zoals Huis vol leugens en In hechtenis

 

 

 

De nieuwste Nicci French is wederom van bijzondere klasse. Tussen vele verdachten bevindt zich ergens een groot kwaad. Tess is daar zeker van. Ze trekt de stoutste schoenen aan en maakt de gekste sprongen om de angel uit haar leven te trekken en haar dochtertje voor onheil te behoeden. Haar opwindende gebeurtenissen sleuren de lezer mee. Deze thriller is een waarachtige slaaprover die niet kan wachten.

Nicci FrenchWie niet horen wil. Vertaald uit het Engels (The Unheard) door Eefje Bosch, Mechteld Jansen en Elise Kuip. ISBN 978-90-263-5212-6, 431 pagina’s, € 26,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.