De Veleda erfenis

Turbulentie binnen en buiten het Romeinse rijk in het Vierkeizersjaar 69

Gevechten op leven en dood.

Na het abrupte einde van het corrupte bewind van de Romeinse keizer Nero en de kortstondige regering van diens opvolgers Galba en Otho komt Vitellus, de voormalige lieveling aan de macht. De in Egypte verblijvende generaal Vespasianus claimt echter de troon voor zichzelf. Niet alleen zijn de Romeinen zelf tot op het bot verdeeld, maar de aan hen onderworpen volken ruiken hun kans om de vrijheid te herwinnen. Zo grijpt de Bataafse leider Julius Civilis de gelegenheid aan om in opstand te komen.

Tegen deze historische achtergrond plaatst de auteur de jonge zieneres Elfleda, die probeert na te gaan wat de wens van de goden is. Zelf wil ze zo min mogelijk bloed vergieten. Dat brengt haar in conflict met haar ‘baas’, de Veleda, een  mysterieuze priesteres die als een godin vereerd wordt, en met de oorlogszuchtige Civilis. Bovendien bevindt Elfleda zich in levensgevaar, want Vespasianus wil niets liever dan haar meevoeren tijdens zijn triomfale intocht in Rome om haar vervolgens ceremonieel te laten wurgen. Wil en kan de beroemde historicus Plinius de Oudere zijn voormalige minnares nog redden?

Auteur

Chris Houtman (1955) is een ervaren scenarioschrijver en televisiemaker. Nadat zijn herstel van een zware ziekte ging hij schrijven. Sinds zijn debuut met Akte van Berouw, een spectaculaire thriller, schreef hij de ene bestseller na de andere. Dit boek is het derde en laatste deel van de Veleda trilogie, historische romans die zich afspelen in en rond Rome, vanaf de nadagen van keizer Nero. Houtman heeft zich knap ingelezen in de geschiedenis en cultuur van het Romeinse Rijk, wat bijdraagt aan een authentiek aandoend verhaal.

 

In De Veleda-voorspelling en De Veleda-vloek leren we de jeugdige zieneres Elfleda kennen, ooit een serieuze kandidaat om de oude Veleda op te volgen, maar uiteindelijk viel de selectie op een ander. Dit derde deel: De Veleda-erfenis, is in principe ‘los’ te lezen, maar dan mist de lezer de meer dan interessante voorgeschiedenis.

Het boek is chronologisch opgebouwd en begint op 7 september van het jaar 69. Afwisselend zien we de verschillende hoofdpersonen Plinius, Elfleda, Vespasianus en zijn minnares Caenis zich bevinden in plaatsen als Rome, Germania, Noord-Italia en Alexandria of ze zijn onderweg.

Caenis is politiek heel actief. Ze gebruikt al haar niet weinige talenten ten dienste van Vespasianus’ aspiraties en leert hem om zich keizerlijk te gedragen. Civilis stelt zijn tomeloze energie volledig ten dienste van het onafhankelijkheidsstreven van de Bataven en gaat daarbij door roeien en ruiten. Elfleda probeert, tegen Civilis en de nieuwe Veleda in, zo veel mogelijk bloedvergieten te voorkomen. Plinius steunt Vespasianus, maar wil Elfleda niet opofferen. En dat alles wordt levensecht geschetst, onder meer met smakelijke vreet- en vrijpartijen.

Geschiedenis was mijn favoriete schoolvak, vanwege de mooie verhalen. En mooie verhalen vertellen kan Chris Houtman, en ook nog met een mooie en spannende plot. Hij maakt van de Romeinse geschiedenis een feestje voor de lezer, die er ongemerkt het nodige van opsteekt. Voor wie meer wil weten staan achterin het boek nog wat informatie en een literatuurlijst.

Een geslaagde afsluiting van een fijne trilogie.

Chris Houtman – De Veleda-erfenis. ISBN 978-94-0161-378-1, 480 pagina’s, € 21,99. Haarlem: Xander Uitgevers 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink.