Later

Praten met overledenen

Horrorverhaal over een jongen die doden ziet en met hen kan praten. Door sommigen wordt hier misbruik van gemaakt.

Jamie Conklin is de zoon van een alleenstaande moeder. Zij is uitgeefster. Direct al in het eerste hoofdstuk worden we geconfronteerd met een bijzondere gave van Jamie. In hun flat is mevrouw Burkett overleden. Als ze de heer Burkett ontmoeten ziet Jamie zijn overleden vrouw. Hij raakt met haar in gesprek. De heer Burkett beklaagt zich over het feit dat de ringen van zijn vrouw zoek zijn. Jamie is de enige die de overledene ziet en hij vraagt haar waar de ringen zijn. Door de affaire met de ringen moet zijn moeder Jamie wel geloven. Hij mag het verder niemand vertellen.

De volgende dode is een verkeersslachtoffer. Jamie raakt overstuur, want deze dode is zwaar gewond aan zijn hoofd. Het derde geval betreft de dood van de belangrijkste schrijver van zijn moeder; Regis Thomas, die de ene na de andere bestseller schrijft. Zijn nieuwste boek is nog niet af en Jamie vraagt hem het verdere verloop van het boek te vertellen. De schrijver doet dat en Jamie’s moeder schrijft het op en werkt het uit. Zo kan de nieuwe Regis Thomas toch uitgegeven woorden.

Jamie’s gave kan behulpzaam zijn. Het wordt heel spannend als hij een vriendin van zijn moeder gaat helpen. Ze is rechercheur bij de politie en schakelt Jamie in bij haar werk, waardoor hij in contact komt met misdadigers.

Auteur

Stephen King (1947) heeft meer dan tweehonderd verhalen op zijn naam staan, waaronder ruim vijftig horror- en fantasyboeken. Alle titels werden wereldwijde bestsellers. Veel van zijn boeken zijn verfilmd. De bekendste film is The Shining.

 

 

Tot welk genre behoort dit boek? Je zou het kunnen karakteriseren als een thriller met horrorelementen. De horror komt naar voren bij de doden die door Jamie worden gezien. Ze presenteren zich in dezelfde staat als waarin ze zijn overleden. Bij vermoorde mensen ziet Jamie alle verwondingen: er is zelfs een keer sprake van een gespleten schedel. Hij kan hier vaak niet tegen, wat zich uit door braakneigingen. De personen die er bij zijn snappen dit niet, want zij zien het niet. Heel griezelig is het lichaam van Kenneth Therriault. Zijn hoofd is opengebarsten alsof iemand er een voetzoeker in had afgestoken. Terwijl de meeste doden na een week verdwijnen, gebeurt dit niet met Therriault. Hij is bezeten door de aanwezigheid van een demon en blijft Jamie achtervolgen. Dit is zeker de spannendste verhaallijn in het boek.

De schrijver heeft gekozen voor een hoofdpersoon van vrij jonge leeftijd (8 – 13 jaar). Het is heel wonderlijk en ongeloofwaardig dat zo’n jongen zo koel reageert op zijn ontmoetingen met doden. Voor de meeste leeftijdgenoten is het zien van een dode al behoorlijk eng. Aanvankelijk kan hij er ook met niemand over praten. Zijn moeder zegt alleen dat hij het geheim moet houden. Tegelijkertijd wordt er wel geprofiteerd van zijn gave, zowel door zijn moeder als door haar vriendin. Jamie raakt er wel aan gewend. Met ‘normale ’doden heeft hij geen moeite. Hij vindt het wel komisch om bijvoorbeeld een begrafenis bij te wonen en dan de dode te zien zitten op een grafsteen, aandachtig luisterend naar de grafredes. Het is ook wel komisch dat de doden hem ook zien en naar hem zwaaien. Heel anders gaat het bij Therriault. Deze volgt hem, het lijkt op stalken. Hij persoon probeert hem op school in de war te maken, zodat hij zijn proefwerken verprutst.

Het kenmerk van een echte Stephen King is horror en spanning. Die spanning ontbreekt in het eerste gedeelte van het boek. Het gaat dan nog om normale doden die op een natuurlijke wijze zijn overleden. Dat wordt anders als het om vermoorde, verminkte misdadigers gaat. We hebben dan echt met horror te maken. Het boek is eigenlijk een verzameling van losse verhalen. Er wordt niet naar een climax toegewerkt. Toch blijft ook deze Stephen King een boeiend boek. De superieure stijl van de schrijver werkt daar zeker aan mee.

Stephen King – Later. Vertaald uit het Engels (Later) door Annemarie Lodewijk. ISBN 978-90-225-9280-9, 272 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Boekerij 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Horror. Bookmark de permalink.