Genoeg geweest

Wantrouwen als karaktertrek

Geheim agent gaat zo in zijn werk op dat hij alles kwijtraakt.

Met zijn collega Brok zit Karl Slompink, werkzaam bij de Geheime Dienst, al twee maanden in een kamertje om beelden te bekijken van propagandafilms van terroristische bewegingen. In dit geval bekijken ze een terreuraanval vanuit een rijdende auto. Meedogenloos worden mensen om zeep geholpen. De opdracht van hun baas Umbra is foto’s van de daders op te nemen in het ‘TSB’, het terroristensmoelenboek, voor het geval deze mannen terug willen komen.

Terwijl ze af en toe het beeld stopzetten om een screenshot van een gezicht te maken, krijgt Karl een telefoontje van zijn baas: ‘Haast geboden…je moet direct…probleem…je zoon…’ Op weg naar het huis van zijn zoon begint hij te twijfelen. Is het een wrede grap van zijn collega’s? Normaliter gaat niemand in zijn eentje ergens naar toe. De deur naar Merlijns bovenwoning staat op een kier. Is iemand van de dienst hier al geweest? Gewend als hij is op alles voorbereid te zijn betreedt hij omzichtig de woning: nooit ergens sporen achterlaten!

Dan ziet hij op de zolderverdieping een lichaam aan een touw in het trapgat hangen. Heeft Merlijn daar iets mee te maken? De man hangt immers in zíjn huis. Maar dan valt Karl in een zwart gat: het is zijn zoon. Onder zijn voeten een velletje papier: ‘Alle ogen zijn op mij gericht/van de schaduw van het leven/in de schijnwerper van de dood’.

Auteur

Peter Lenssen (1961) heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Hij is geboren in Kunrade (Limburg). Genoeg geweest is zijn vijfde roman, waarvan de mooie cover door zijn broer Theo Lenssen is gemaakt.

 

 

 

 

Uit het huwelijk met Jacqueline is zijn enig kind geboren. Zijn ex-vrouw is overleden en met zijn zoon heeft hij al jaren geen contact gehad. Maar na zijn zelfmoord weet Merlijn op ingenieuze wijze zijn vader te confronteren met zijn handel en wandel. Karl kan er niet langer onderuit: hoe is het zover gekomen dat hij een slechte echtgenoot en vader is geworden? Was het beloeren en begluren van andere mensen dan zo belangrijk dat hij degenen die hem na stonden aan hun lot heeft overgelaten?

In deze roman draait het om wantrouwen dat Karl tot een karaktertrek heeft gemaakt. In de huidige samenleving zijn velen echter ook achterdochtig geworden. Overal kunnen misleidingen de kop opsteken. Zijn we als burger nog wel veilig? Wie kunnen er allemaal in je leven inbreken?

Het lezen van dit boek is geen onverdeeld genoegen. Het grijpt je tot in je vezels aan. Maar juist daarom is het zeer aanbevelingswaardig.

Peter LenssenGenoeg geweest. ISBN 978-90-6265-797-1, 314 pagina’s, € 22,00. Haarlem: In de Knipscheer 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.