Karina of de ondergang van Nederland

De piskleurige eeuw

Ondergelopen land en een populistische leider is Neêrlands loon in bange dagen.

In 2031 is de zeespiegel meer gestegen dan iedereen had gedacht. Wat vroeger eb was is nu hoog water. Het landschap verandert, want dit hoge niveau werd pas in 2100 verwacht. Het is  in Nederland net of je overal over een soort afsluitdijk rijdt.

Als de schrijver wordt overvallen door een crimineel van een soort waarvoor geen woord bestaat, allochtoon en niet-westers zijn al jaren lang niet meer bon ton, wordt hij per taxi naar de praatshow DWDD vervoerd. Na enkele jaren is dit programma onder leiding van Mathijs van Nieuwkerk in 2023 in ere hersteld. Wanneer de schrijver naar de enclave van DWDD wordt gereden staat het water overal hoog. Echter, dan is er al heel wat gebeurd.

De schrijver en Karina hebben samen een zoon: ‘Mam, het gaat geloof ik niet goed met pap’, roept Robbie zijn moeder. Tegelijkertijd is Groverd Wild op de televisie aan het woord. Hij is aan de macht gekomen door gekissebis. Wild vertelt dat de mensen snakken naar een leider met gezag die op waardige manier het land, dat land waar hij zoveel van houdt, zal vertegenwoordigen.

De schrijver meent dat men later zal spreken van de piskleurige eeuw. Moeder Karina komt aangesneld en ontfermt zich over de schrijver. Een ambulance wordt gebeld. Samen wordt het in de ziekenauto bijna een knusse rit naar het ziekenhuis. Het lijkt mee te vallen. Lopen blijft helaas moeilijk. Volgens de schrijver is het daarna mis gegaan en belandt hij op een eenzaam huurflatje met een gemeenschappelijke ingang die er onguur uitziet. Dat zal helaas blijken.

Vele jaren eerder kruiste Karina het pad van de schrijver. Liefdesengelen mogen hun liefdesbekers heffen en hun bazuinen laten schallen. Tijdens een kinderkamp behoren beiden tot de leiding. Een slome blonde Germaan dreigt nog even roet in het eten te gooien, maar hij is niet Karina’s type. De schrijver is dat wel, tot zijn onuitsprekelijk geluk, Een liefdesorkaan blijft die week boven het kinderkamp hangen.

Karina is breedgeschouderd en uitermate gespierd. Ze is een onbegrijpelijk schepsel waarin de schrijver zich verdrinkt. Ze zijn onuitsprekelijk verliefd.

Het thuisfront van Katrina is angstaanjagend. Vader is beroepsmilitair en een oom ook. Ook moeder, die niets heeft te vertellen, is aanwezig als de schrijver komt kennismaken. Tussen vader en dochter botert het niet en dat is heel zwak uit gedrukt. Beiden zijn van het type gorilla en schromen niet zich zo te gedragen.

De schrijver heeft de wens een goed mens te zijn. Wie wil dat niet? Bertolt Brecht vroeg het zich ook af in zijn Dreigroschenoper: Ein guter Mensch sein! Ja, wer wär’s nicht gern? Maar, zo stelde hij vast: ‘De wereld is arm en de mens is slecht’.

Het zit de schrijver niet mee. Hij wordt gedumpt en belandt met slecht verkopende boeken op een driekamerflatje. Karina woont nu samen met Willie. Die houdt van barokmuziek, het oneindig doormalende geplingel en gefiedel van klavecimbel, luiten, fluiten en cello’s. Bachs met een wit pruikje bekroonde perenhoofd; Monteverdi’s oude wijzegeitenkop.

Auteur

Wouter Godijn (1955) schreef vele romans en dichtbundels waarvan Hoe H.H. de wereld redde bekroond werd met de Jan Campertprijs. Zijn roman Karina of de ondergang van de wereld is een sprankelende, geestige vertelling waarbij hij de handelingen beschrijft als ging het om een toneelstuk met als decor de teloorgang van Nederland, zowel politiek als landschappelijk. Hierdoor ontstaan beweeglijke scenario’s die kostelijk zijn om te lezen.

Wanneer de schrijver wordt overvallen komt hij terecht bij DWDD. Het is de aanloop tot een spannende apotheose.

Men leest dit boek met een lach om de kaken of met de mond open van verbazing. Alles staat op het spel. Buitengewoon aanbevolen.

Wouter Godijn – Karina of de ondergang van de wereld. ISBN 978-90-254-63830, 350 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Atlas Contact 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.