De doden voorbij

Legendarische bierkoning herleeft in Leuven

Kunst gevaarlijk in moordenaarshand.

Sinds een paar jaar spreken Walter, Maarten en Leopold, heren op gevorderde leeftijd, dagelijks met elkaar af in hun stamcafé Gambrinus in het centrum van de stad Leuven.

Walter Hogenhuys is expert en hartstochtelijk verzamelaar van oude handschriften en boeken en ook Maarten Jakobs is sinds zijn pensionering handschriften collectioneur. De drie mannen doceerden decennialang aan dezelfde faculteit en na hun pensioen is hun vriendschap hechter geworden.

Toch zijn er ook wel grieven. Zo kaapte Walter onlangs op een veiling de beroemde Codex Manesse weg voor de neus van Maarten die er al lange tijd op aasde. Korte tijd later deed hij hetzelfde met een zeldzaam antiquarisch handschrift dat zijn vriend nota bene was toegezegd. Dat heeft tot ongenoegen geleid.

Dan wordt Jozef van Brussel gevonden, eigenaar van een kunsthandel. Hij is neergeslagen met een kostbaar bronzen sculptuur uit zijn eigen galerie. Voor het ‘wapen’ in de plaats is een goedkoop beeld van een bierkoning gezet. Kort daarna wordt Walter gevonden, neergeslagen met de gewraakte Codex. Beide mannen overlijden aan hun verwondingen.

Moord door kunst. Is dat toeval of moeten de beide zaken aan elkaar worden gelinkt? Thomas Berg, zijn assistent Lou Vervaeke en het hele team van de ‘dienst geweld’ beginnen aan het geijkte ingewikkelde speurwerk. Er dienen zich talloze lijnen aan die allemaal naar daders zouden kunnen leiden, dingen die in het verleden of heel onlangs kunnen zijn gebeurd. Het team van Berg trekt alle sporen minutieus na.

Als ze denken een houvast te hebben, wordt die hen ontnomen omdat er een derde dode valt. Opnieuw een moord. In dit geval is de dode echter een bekende van Thomas Berg en daarmee wordt de intelligente en kunstminnende inspecteur tegen wil en dank bij de zaak betrokken. Hij heeft het er heel moeilijk mee, zeker als men ontdekt dat ook dit geval een link te leggen valt naar de oude bierkoning Gambrinus. Drie doden, drie keer kunst, eenmaal een oude dronkaard die sinds lang tot stof vergaan is.

Auteur

Jo Claes (1955) is van 1984 tot zijn pensionering in 2016 docent Nederlands en Engels geweest op het voortgezet onderwijs. Hij debuteerde in 1986 met de verhalenbundel De Stenen Toren, waarvoor hij de Beste Debuut-prijs kreeg. Al zijn misdaadromans spelen in Claes’ woonplaats Leuven. In 2008 kwam rechercheur ‘Thomas Berg’ in ‘De zaak Torfs’ voor het eerst Claes’ romans verrijken. Inmiddels speelt hij een succesvolle speurdersrol in al vijftien misdaadromans. Claes ontving eerder de Hercule Poirotprijs, de Gouden Strop en de Publieksprijs. De auteur schrijft sinds 2002 ook non-fictie over katholiek immaterieel erfgoed, hagiografie en iconografie, over de Bijbel en Griekse en Romeinse Mythen. Zijn kennis op deze terreinen komen we ook in de Berg-boeken tegen.

Deze misdaadromans zijn niet gebaseerd op effectbejag en stoer machogedrag. Ze zijn helder en intelligent gecomponeerd. De schrijver noemt zijn boeken met nadruk geen thrillers, maar misdaadromans. Het team van hoofdrolspeler inspecteur Thomas Berg bestaat uit menselijke mensen, geen stoere jongens en meisjes maar doodgewone mensen met een baan die ontzettend veel vergt van hun kennis van nieuwe media, techniek, precisie en geduld. Tegenslagen en meevallers zorgen voor dezelfde menselijke reacties als bij gewone mensen met een doorsnee baan, Claes tekent geen ‘poppetjes’ maar beschikt ruimschoots over psychologisch inzicht.

Tot nu toe komt er ieder jaar een boek van Jo Claes uit. Ik kijk er altijd met ongeduld naar uit, want deze schrijver is voor mij de allerbeste in zijn soort. Uw recensent is een echte liefhebber, dat moge duidelijk zijn, maar Claes verdient deze bewondering dan ook ten volle.

Goed geschreven, tot het eind toe wordt de lezer in het ongewisse gelaten over de persoon van de dader, en elke Berg is steeds gebaseerd op een slimme en boeiende plot.

Kortom: Jo Claes en Thomas Berg zijn een gouden duo.

Jo Claes: De doden voorbij. ISBN 978-90-8924-921-0, 414 pagina’s, €21,99. Antwerpen: Houtekiet 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.