De ene die alles ziet

Ogen open

Wie goed kijkt ziet meer dan op het eerste gezicht. Hans Aarsman neemt 52 persfoto’s onder de loep.

Een foto in de krant is meestal gauw omgeslagen naar de volgende pagina. Het is goed om op de rem te trappen en te kijken of je wel alles hebt gezien. Daarbij hangt het er vanaf over welk referentiekader de hersens van de ogen beschikken en hoe ze dus de foto zullen interpreteren en of de ogen worden vergezeld door andere ogen die meekijken en of er andere bronnen zijn die de ogen kunnen raadplegen. Alles komt langs. Lees onderstaande reportage:

Wie er dol op is om zijn ego op te poetsen, zal met bijzondere belangstelling kijken naar de hoofdtooi van het edelhertenmannetje. Zoals mensen die petten, hoeden, helmen of mijters op hun harsens zetten of met een hanenkam op hun knetter rondlopen.

Als je een roker bent, herken je eerder een aansteker. Zijn die woorden op de wand van de ontruimde woning allemaal van dezelfde schrijver? Het lijkt van niet. Of wel?

Hoe lang zal dat jongetje die vrachtwagen onder zijn arm volhouden te dragen? Die kan zijn vader beter dragen dan zijn handje vasthouden. Op de vlucht naar Macedonië.

Soms kijken mensen op een foto in de lens, soms niet en soms maar half. Hoe zat dat in 1977?

Members of the Iraqi forces work on October 18, 2016 on detonating landmines planted by the Islamic State (IS) group jihadists close to the Shaqouli village, about 35 kms east of Mosul, after they’ve recaptured it from the Islamic State (IS) group jihadists.
With the crucial battle in its second day, Iraqi commanders said progress was being made as fighters pushed on two main fronts against the jihadists’ last stronghold in Iraq. / AFP PHOTO / SAFIN HAMED

Het lijkt wel of die Iraakse soldaat twee rechterschoenen aan heeft. Hoe langer je kijkt, hoe meer het obsedeert. Het is niet te geloven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als Trump op een kiek te zien is kijkt een aanhanger van hem er anders naar dan jij.

Is het nou een broertje of een zusje? Ik denk toch een broertje met een broek omdat hij precies hetzelfde kapsel heeft. Daar kom je dus niet uit. Zusjes hebben altijd langer haar dan broertjes.

Wanneer een auto op mensen inrijdt krijg je spektakel dat alleen op een foto is te zien.

Af en toe moet je wel érg goed kijken. Want hoe zie je nou dat dat een apotheek is?

Erdogan is een griezel en iedereen kijkt met hem mee naar een grote kaart. Behalve die ene die bagger schijt, omdat 40% van zijn soort al is ontslagen.

Het is geweldig als republikeinen zich tegoed doen aan vette, zoute pizza’s met een defibrillator bij de hand.

Weer een dilemma. Heeft die jongen aan één voet een sok die aan flarden is of is het iets medisch? Waarom heeft hij aan de andere voet een keurige witte sok? Het is volstrekt onbelangrijk, maar als je blijft kijken sla je soms op hol.

Om de foto te bevatten moet je weten dat ex-vicepresident Pence zwaar gelovig is. Zwaar gelovig is erger dan diep gelovig.

Een paard komt met zijn kop gevaarlijk dicht bij een klein kind. Dat doet dat beest al 14 jaar. Zoiets moet je weten, want een paard heeft een hoofd en dat kind was 14 jaar geleden nog lang niet geboren. Bovendien is het vrouwendag en is moeder aan het demonstreren. Foto’s zijn rare dingen.

Een Cubaanse vrouw heeft in een autobus een grote taart zonder doos eromheen op haar schoot. Zonder doos gaat dat natuurlijk mis. Het is in de bus bovendien veel te warm. Zijn taartdozen op Cuba te duur of is het misschien een neptaart?

Super om te zien dat Harvey Weinstein tennisballen onder zijn looprek heeft gemonteerd.

Goed te weten dat ze in Thailand links rijden, dan begrijp je tenminste waarom rechts dat bloed stroomt.

Een schaar koop je als één schaar of als een setje van vijf. Leuk om te zien hoe dat in een Frans huishouden wordt opgelost.

Nog een topfoto is die van het afscheid van opperrechter Ruth Ginsburg. Wie direct verder bladert heeft het nog steeds niet begrepen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over kleuren op een foto van ontreddering tijdens een tyfoon en een man die lesgeeft aan Chinese kinderen. Daar hebben ze toch alleen maar schooljuffen?

Auteur

Hans Aarsman (1951) becommentarieert in de Volkskrant foto’s. Hij doet dat al jaren. Hans Aarsman is fotojournalist. eerder publiceerde hij Ik zie ik zie. De mooiste bijdragen van 2014 tot 2021 zijn bijeengebracht in De ene die alles ziet. Wie onder leiding van een ervaren en deskundige z’n ogen wil leren gebruiken zal met dit kijk- en leesboek veel plezier in huis halen.

 

 

 

Hans AarsmanDe ene die alles ziet. De Aarsman collectie 2014-2021. ISBN 978-94-638-1078-4, 224 pagina’s, € 25,00. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fotografie. Bookmark de permalink.