De moord op Windsor Castle

Hare Majesteit de Queen onderzoekt

‘Lilibet’ danst met een dode.

Koningin Elisabeth II heeft meerdere residenties. Maar haar favoriete kasteel is Windsor Castle. Daar heeft ze haar gelukkige jeugd doorgebracht, daar heeft ze leren paardrijden. Ze brengt elk voorjaar een maand in het kasteel door, haar Easter Court, om bij te komen van de hectiek die haar beroep met zich meebrengt. Prins Philip, haar geliefde echtgenoot, houdt hier ook zijn befaamde Dine and Sleep-evenementen voor een selecte groep gasten. Als Lilibet – zoals ze door hem wel genoemd wordt – bijna negentig is, is er opnieuw zo’n bijeenkomst.

De gasten krijgen een luxueus diner met verse groenten uit de kwekerij van zoon Charles, die met zijn Camilla ook van de partij is. Ze worden vermaakt op bijzondere wijze. Dat jaar is er een optreden van de beroemde jonge Russische pianist Brodsky en van een groep Russische ballerina’s. Na het diner wordt er gedanst. De jonge pianist heeft het zelfs gewaagd om Hare Majesteit ten dans te vragen. Het was zo verrukkelijk geweest dat de koningin haar artrose compleet was vergeten. Toen ze tijdig naar bed was gegaan keek ze terug op een geslaagde avond.

Die tevredenheid wordt de volgende ochtend ruw verbroken als de koningin na het ontbijt van haar vertrouwde secretaris Sir Simon Holcroft hoort dat de jonge pianist dood op zijn kamer gevonden is. En was het nu maar een simpele hartaanval geweest, nee, de Rus lijkt gestorven door seksuele zelfverstikking. Of, zoals prins Philip, Elisabeth’s echtgenoot, gnuivend zeg: Arme kerel. Hij heeft er gewoon niet goed over nagedacht. Het laatste wat je wil is toch zeker met je jongeheer te kijk ontdekt worden in een koninklijk paleis. De opgeroepen politiearts en de horde rechercheurs komen echter tot een andere conclusie: de jonge Rus is vermoord. En het lijkt erop dat iemand uit Windsor Castle of één van de hoge gasten de moordenaar moet zijn. Dát laat Elisabeth II zich niet gezeggen. Haar blauwe speurdersbloed begint te stromen. Ze start een schaduwonderzoek met behulp van Rozie Oshodi, de assistent-secretaris van The Boss, zoals de majesteit heet voor het personeel dat haar op handen draagt. En The Boss komt met Rozie achter feiten die niemand voor mogelijk hield, laat staan her majesty’s rechercheurs en haar team van de veiligheidsdienst.

Auteur

S.J. (Sophia) Bennett (1966) is een Britse auteur van kinderboeken en romans voor jongvolwassenen. Haar debuutroman Threads won in 2009 de Times / Chicken House Prize. Ze won na eerdere nominaties met Love Song dat in 2016 verscheen de RNA Goldsboro Books Romantic Novel of the Year 2017. Bennett studeerde in Cambridge moderne Italiaanse literatuur en is onder meer Fellow van het Royal Literary Fund.

 

Nooit eerder werd er een levend staatshoofd ten tonele gevoerd in de rol van Miss Marple of enig andere befaamde Engelse detective. Niemand van de lezers is waarschijnlijk kind aan huis bij koningin Elisabeth II en haar echtgenoot (wijlen) prins Philip. Maar door de talloze films die zich afspelen binnen het Britse koningshuis, neem The Crown als schitterend voorbeeld, kun je tijdens het lezen alleen maar denken: zo is het, wat herkenbaar! Charles en Camilla zijn er, Elisabeth heeft het en passant over het ‘lastige meisje Ferguson’ en over Philips ‘tijd bij de marine’, toen zij het ook niet gemakkelijk had. En de lezer weet: zo is het, dit is allemaal echt gebeurd.

En dan duikt in dit ‘bekende’ decor opeens een pianist op die op scabreuze wijze het leven laat en díe ontspruit dan weer aan het brein van een speelse, verrukkelijke schrijfster. Het samenspel tussen echt en fantasie maakt van deze ijzersterke misdaadroman een prachtig dodelijk sprookje.

Heel bijzonder om te lezen. Grappig, onconventioneel en gekruid met heerlijke humor. De uitgever moet er op koningsdag maar eentje naar Paleis ten Bosch toesturen, beter dan de geijkte kruidkoek. Kunnen ze daar ook eens lekker lachen.

S.J. BennettDe moord op Windsor Castle. Vertaald uit het Engels (The Windsor Knot) door Susan Ridder, ISBN 978-90-4682-762-8, 286 pagina’s, €20,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.