Meedogenloos

‘Slaapwandelmoord’

Advocate neemt de verdediging op zich in een moordzaak, maar is haar eigen leven ook niet zeker.

In dit laatste deel van de trilogie over de advocate Kirsten Hartogs is zij uit Portugal teruggekeerd naar het ouderlijk huis in België. Ze verdiept zich in de documenten over een nieuwe rechtszaak: de vijfendertigjarige Nick Steverlinck wordt beschuldigd van de moord op zijn vriendin Nadia. Nick is de broer van de vroegere oppas van Kirsten, Sandy, die door Vincent Bertelet twintig jaar geleden vermoord is. Kirsten heeft toentertijd tegen hem getuigd. Vincent is sindsdien spoorloos, maar laat regelmatig weten dat hij haar blijft volgen.

In de rechtszaak is de arrogante advocaat Versluys de raadsman van Nick; Kirsten heeft een adviserende functie. Tijdens hun bezoek aan Nick in de gevangenis vertelt hij nogmaals dat hij zich niets weet te herinneren. Zou het kunnen dat hij het heeft gedaan omdat hij al sinds zijn kinderjaren slaapwandelt? Bovendien gebruikt hij een zwaar slaapmiddel sinds zijn vader een jaar geleden bij een ongeluk om het leven gekomen is.

Kirsten doet onderzoek naar het slaapmiddel Somfrax waartoe ze de hulp inroept van Richard Blake, een Britse expert in rechtszaken waarin verdachten onder invloed van medicijnen misdrijven hebben begaan. Is het toeval dat Blake het dodelijk slachtoffer wordt van een aanrijding?

Auteurs

Walter Damen (1971) is topadvocaat en strafpleiter. Hij studeerde rechten aan de universiteiten van Antwerpen en Leuven en behaalde certificaten in gerechtelijke geneeskunde en bemiddelen bij conflicten en jeugdrecht. Naast zijn werk als advocaat, heeft hij als coauteur reeds verschillende boeken uitgebracht.

Hilde Vermeeren (1970) studeerde psychologie aan de KU Leuven. Ze heeft tientallen kinder- en jeugdboeken op haar naam staan. Sinds 2013 schrijft ze ook thrillers, waarmee ze diverse prijzen in de wacht heeft gesleept.

Een tweede verhaallijn gaat over David, wiens zoon jong overleden is. Gestorven door een medicijn van de firma die ook het slaapmiddel Somfrax produceert. David gaat als schoonmaker bij het bedrijf werken om van binnenuit bewijs voor zijn beschuldiging te vinden.

De thriller is knap geconstrueerd: de twee verhaallijnen komen aan het einde goed bij elkaar. De spanning zit vooral in de kleine dingen die Kirsten ondervindt, zoals het kwijt zijn van haar telefoon, geluiden die ze hoort in de nacht, mysterieuze e-mails. Je voelt haar bloed stollen! En is Kirstens nieuwe buurman, Stef, wel te vertrouwen? Hij gedraagt zich dan wel heel vriendelijk en bezorgd naar haar toe, maar blijkt ook een heel dossier over haar op zijn computer te hebben.

De trilogie is hiermee geëindigd evenals de samenwerking tussen de twee auteurs. Vermeeren heeft besloten om helemaal te stoppen met schrijven en terug te keren naar haar eerste liefde: lesgeven in het volwassenenonderwijs. ‘Mensen lezen almaar minder boeken’, zegt ze. ‘In combinatie met het geringe draagvlak voor vrouwelijke thrillerauteurs is het moeilijk om je als beroepsschrijfster staande te houden.’ En dat terwijl ze op basis van haar verdiensten in de literaire sector voorgedragen is als de eerste vrouwelijke ereburger van de West-Vlaamse stad Torhout.

Damen & VandermeerenMeedogenloos. ISBN 978-94-6383-106-2, 274 pagina’s, € 22,00. Antwerpen: Pelckmans 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.