En dan is het jouw kind

Ambulancechauffeur treft eigen zoon als slachtoffer

De dood van je kind blijft het ergste wat je kunt overkomen.

Tijdens de nachtdienst van 21 november 2015 verliest Annemiek Valent haar 19-jarige zoon Gian bij een gruwelijk auto-ongeluk. Ze wordt zelf als ambulancechauffeur naar dit ongeval gestuurd, niet wetend wat ze zou aantreffen. En dan is het jouw kind is een gedetailleerd verslag van het ongeluk en de nasleep: de gesprekken met de begrafenisondernemer, het bezoeken van de opgebaarde Gian en de begrafenis. Daarna probeert ze nauwkeurig te reconstrueren wat er die nacht met haar zoon is gebeurd. Het boek bevat naast twee brandweerverhalen ook nog een van Annemieks collega en een van een politieagente. Daarna volgt het lange verhaal van het rouwproces en haar pogingen om haar baan weer op te pakken. Op 6 augustus 2016 is er een nieuwe ramp: haar ex, vader van haar kinderen, is omgekomen bij een ongeval. Ook hier moet ze de uitvaart regelen. Op den duur kan ze weer aan het werk.

Auteur

Annemiek Valent (51) is al sinds 2007 werkzaam bij de Ambulance Amsterdam (AA).

 

 

 

Ze besloot alles wat haar was overkomen vast te leggen in een boek. Dat deed ze uitgebreid en gedetailleerd. Voor zichzelf deed ze het als verwerking en als waarschuwing voor haar collega’s. In Amsterdam was iets dergelijks bij de ambulancedienst nooit eerder voorgekomen. Tevens wilde ze vertellen over haar fantastische beroep. Haar collega’s wilde ze bewust maken van het feit dat dit iedereen kan overkomen. Ze beschreef ook de weg terug die ze meemaakte door middel van de juiste therapievorm. Dit boek schreef ze als gescheiden moeder van twee kinderen die het geluk heeft teruggevonden bij haar grote liefde Gerry (ook ambulancechauffeur). Haar fantastische zoon Roan die ook alles bewust heeft meegemaakt gaf haar toestemming om alles over hem op te schrijven.

Als ze arriveert op de plaats van het ongeluk staat er een autowrak tegen een boom met daarin het lichaam van de bestuurder. Haar collega’s beletten haar naar het wrak te gaan. Heel aangrijpend is beschreven hoe langzaam tot haar doordringt dat het slachtoffer haar zoon is. Hij zit in de auto van zijn vader, de ex van Annemiek. Ze herkent de auto. Al gauw blijkt dat Gians vader thuis is en niet weet dat zijn zoon op pad was met zijn auto. De waarheid komt hard aan, ze raakt in een shock. Collega’s brengen haar naar de ambulancepost.

Het hoofdstuk Naar Gian toe is hartverscheurend. Zijn lichaam was eerst overgebracht naar het mortuarium van het VUmc ziekenhuis. Hij is daar geïdentificeerd door Gerry. Zij gaat naar Gian toe als hij is overgebracht naar de begrafenisondernemer, de mensen van de onderneming hebben urenlang gewerkt om hem enigszins toonbaar te maken. Annemieks eerste indruk is verschrikkelijk: Jeetje, het lijkt Madame Tussauds wel. Als ze een beetje gewend is geeft ze een kus op Gians hoofd. Zijn muts ruikt naar wiet. Ze moet lachen en denkt: God wat houd ik van die gozer.

Deze liefdesverklaring is kenmerkend voor de verhouding van Gian en zijn moeder. Dat blijkt ook uit de pagina met het portret aan het begin van het boek. We zien een mooie foto van Gian met als tekst: In liefdevolle herinnering aan Gian. Het meest opmerkelijk zijn de drie woorden die onder het portret staan: young, wild en free. Annemiek ziet hem als een ondeugende puber die gedrag vertoont dat hoort bij zijn leeftijd. De schuldvraag komt geheel bij zijn vader die toestemming gaf met de auto te rijden, terwijl Gian geen rijbewijs had. Vader faciliteerde en Gian maakte daar misbruik van. Overigens is de botte houding van de vader stuitend.

De tweede helft van het boek is gewijd aan het rouwproces en de lange weg van Annemiek naar haar werk op de ambulance. Ze wilde dit beslist hervatten. Pas in januari 2016 krijgt ze eindelijk therapie. In hetzelfde jaar verongelukt haar ex. Ook hij komt om door een eenzijdig ongeval: auto tegen boom. Het regelen van de begrafenis komt op Annemiek neer. Zijn familie doet niets.

Haar therapie is ernstig verstoord. Ze krijgt weer last van herbelevingen. Toch gelukt het haar om haar baan weer op te pakken. Het laatste hoofdstuk speelt zich af op Nieuwjaarsdag 2020. Ze krijgen een oproep om naar een ongeval te gaan bij de begraafplaats van haar zoon. Door haar wordt het ervaren alsof Gian haar geroepen heeft. De laatste woorden van het boek zijn hoopvol: Carpe Diem.

Het verhaal van Annemiek is een indrukwekkend monument: heel eerlijk en menselijk.

Annemiek Valent – En dan is het jouw kind dat alles overstijgt. ISBN 978-90-773-2277-2, 192 pagina’s, € 22,50. Haarlem: Bureau Mension 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Non Fictie. Bookmark de permalink.