Confrontaties

Puber probeert hoofd koel te houden in de jeugdgevangenis

Nog een maand in het detentiecentrum en dan mag Salomé Atabong naar huis. Ze heeft niets met de andere meiden, evenmin met hun begeleiders en psychologen. Ze bereidt zich voor op haar vrijlating. Maar wat zal haar dan wachten?

Salomé kent zichzelf bijna niet meer terug. Het eens zo meegaande meisje dat ze ooit was, is veranderd in een opstandige puber. Ze heeft haar lesje geleerd: goed je best doen is niet genoeg als je zwart bent.

Op het gymnasium wordt het Kameroens-Nederlandse meisje zo gepest dat ze steeds vaker gaat spijbelen. Net als de buurman en haar oppas blijken ook haar schoolgenootjes ronduit racistisch. Als Paul en Salavatore haar achtervolgen en aanvallen slaat ze terug. En niet zo’n beetje ook. En voor die mishandeling moet ze boeten.

Auteur

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af in creative writing aan hogeschool ArtEZ. Een jaar later debuteerde zij met de dichtbundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren, waarmee zij de Poëziedebuutprijs aan Zee 2018 en het Charlotte Köhler Stipendium 2019 in de wacht sleepte. Deze debuutroman Confrontaties staat op de Shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.

 

 

Spijt van haar daad heeft ze niet, integendeel. Maar wie helpt haar met haar gevoelens om te gaan? Iedereen pretendeert van alles, maar ondertussen… Het is uitgerekend Frits bij wie ze therapie moet volgen. Ze kent hem nog uit Hello Jungle, een populair tv-programma, waarin hij in Afrika het ene moment een kip probeert te slachten en het andere lachend vrouwen insmeert met rode klei. Het zijn toch wel lieve mensen, hoort ze hem in gedachten steeds zeggen.

Tussen Salomé en Frits loopt het niet bepaald gesmeerd. Ook met de meiden in de jeugdgevangenis trekt ze niet veel op. Ze vlucht in boeken die haar Nederlandse moeder tijdens de bezoekjes voor haar meeneemt en verdiept zich in vraagstukken over straf en loutering. En ze denkt na, soms meer dan haar lief is. Over haar zieke vader, die haar leerde hard te zijn. Maar ook over haar tante Céleste die alles per definitie racistisch vindt. Wie heeft er gelijk?

Salomé loopt over van woede, frustratie, verdriet, maar ook van angst; nergens voelt zij zich meer echt thuis. Maar dan komt de dag dat ze weer terugkeert naar haar dorp…

De auteur weet de spanning goed op te bouwen door later in het boek pas te vertellen wat er daadwerkelijk is gebeurd tijdens die confrontatie met haar belagers. Maar tot die tijd is het eerlijk gezegd soms afzien. Woorden als shit, kanker en kut, en dat is dan nog bescheiden uitgedrukt, vliegen de lezer om de oren; het had wat dat betreft zeker iets minder gekund.

Die stijl leidt zonder meer af van de beladen onderwerpen als discriminatie en racisme, die de auteur onder woorden heeft willen brengen. En eerlijk gezegd, loopt de verhaallijn soms een beetje weg. Maar de schrijfster is nog jong. En potentie heeft Simone ze zeker.

Simone Atangana Bekono – Confronaties. ISBN 978-90-488-4243-9, 221 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.