Onzichtbaar

Het begon met opa

Over seksueel misbruik, depressie, niet meer willen leven, vechten voor geluk, veerkracht, opstaan, doorgaan en alles daartussen.

Als de kleine Angelique (6 of 7) bij haar opa op schoot zit laat hij haar zijn erectie voelen. Niemand merkt wat in de volle woonkamer. Op oudejaarsavond steekt de schobbejak zijn tong in haar mond. Later moet ze opa aftrekken en daarbij zeggen dat ze van hem houdt. Ook betast hij haar. Dat gebeurt verschillende keren totdat ze het tegen haar ouders zegt. Dan stopt het, maar ‘het zaadje van het monster is geplant en ontkiemd’. Angelique is getraumatiseerd en de wekelijkse bezoeken aan opa en oma doen haar geen goed. Ze wil het liefst onzichtbaar zijn en doet er alles aan om niet op te vallen, overal.

Auteur

Angelique Rijk (1965) volgde een HBO-opleiding maatschappelijk werk. Na haar afstuderen werd ze bijstandsmaatschappelijk werkster of casemanager bij de Sociale Dienst. Ruim twintig jaar werkte ze als kwaliteitscoach. Na haar verhuizing naar België krijgt ze last van de complexe spieraandoening fibromyalgie. Ze wordt daarvoor behandeld door ‘een leuke man’, die haar helpt haar fysieke grenzen te verleggen. Ze trouwen in Australië en zijn gelukkig, maar toch krijgt ze een depressie. Ze zoekt en vindt psychologische hulp en begint aan het schrijven van dit boek. Haar missie is: het bespreekbaar maken n seksueel kindermisbruik.

Dit is geen boek van louter kommer en kwel. Gelukkig heeft Angelique niet alleen maar negatieve ervaringen ondergaan en ze weet wel degelijk wat van haar leven te maken.

Na mijn aanvankelijke verontwaardiging over het misdadige gedrag van de grootvader, die zich bovendien aan meer van zijn kleinkinderen vergreep en het bijna net zo misdadige gedrag van de grootmoeder die dit niet wilde zien, had ik problemen met het volgende stuk. Het kwam op me over als een wat feitelijk verslag van ellendige ervaringen met zo nu en dan, gelukkig, wat lichtpuntjes. Er werd één bak ellende over me uitgegooid. Natuurlijk vond ik het allemaal heel naar, maar op de een of andere manier raakte het me niet echt.

Toen kwam echter het ontroerende stuk over Moni, het zusje van de schrijfster. Opeens was ik weer helemaal bij de les en bleef tot het eind van het boek geboeid. Ik ben blij dat ik door ben blijven lezen.

Dit dappere boek kan velen tot steun zijn.

Angelique Rijk – Onzichtbaar. ISBN 978-90-90319-70-4, 245 pagina’s, € 19,50. Eigen beheer 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Misbruik. Bookmark de permalink.