Het Transport

Verstrikt in een web van vrouwenhandel, intimidatie en moord

Een zeiltocht van vader en zoon wordt verstoord als ze op het lichaam van een jongen in een reddingsvest stuiten. Als later een jonge Russische vrouw naar de drenkeling komt vragen hebben ze nog geen idee welk avontuur ze te wachten staat.

Omdat zijn project voor de studie werkbouwkunde niet wil vlotten vraagt Thijs Brouwer zijn vader of hij mee mag op zijn zeiltripje naar Vlieland. Gerd zou er een paar dagen alleen op uittrekken met de Windvaan, maar een kort reisje met zijn zoon lijkt hem meer dan gezellig. Het is begin april, kil en koud, als de twee mannen met de Franse 32-voeter uitvaren richting het Waddeneiland.

Op de terugweg, na een razende vloed waartegen ze flink hebben moeten motoren, liggen ze net in een waterig zonnetje voor de wind in het Inschot, als Thijs iets rood en geels ziet drijven. Het blijkt een drenkeling in een reddingsvest. Gerd en Thijs halen het slappe en zware lichaam over het achterschip naar binnen. Hij had een hoofdwond, maar het bloed was weggewassen door de zee. Hij was ijskoud en ademde niet. Zij gezicht was blauw verkleurd. Ik voelde zijn pols: geen spoor van leven.

Auteur

Na het gymnasium ging Ted Polet (1951) in 1973 naar zee als stuurman. Later werkte hij als informaticus en kwaliteitsmanager, maar de zee heeft hem nooit losgelaten. Pas na zijn pensioen ging hij schrijven. In 2019 verscheen zijn eerste roman De Batavier, waarin ook een zeeman de hoofdrol speelt. Polet is nog steeds verwoed zeiler. Hij woont in Leiden, is getrouwd en heeft drie zoons.

 

Aangeslagen vragen ze assistentie van de KNRM en nog diezelfde avond moeten ze een verklaring over het incident afleggen bij de marechaussee in Harlingen. Om de nare gebeurtenis enigszins te vergeten pakken ze een paar biertjes en gaan ze naar een Chinees restaurant. Als ze terug naar de Windvaan lopen zien ze iemand onder de kap op hun zeilboot zitten. De jonge vrouw vraagt in het Engels met Oost-Europees accent naar de drenkeling: Was hij 25 jaar oud, en smal in de schouders?

Ze vertelt dat ze tevergeefs had staan wachten op een jongen, die met een schip in Harlingen zou aankomen. Waarom is hij er niet zoals hij beloofd had? Ik ben zo ongerust. Ze denkt dat Gerd en Thijs misschien meer weten omdat zij politie op hun boot had gezien. En die morgen haalde een ambulance een lichaam van een reddingsboot…

Als Gerd en Thijs vertellen dat ze verder ook geen informatie hebben wil ze terugliften naar Amsterdam waar ze logeert bij een vriendin. Gerd geeft haar geld en Thijs zet haar op de trein. Bij het afscheid geeft hij haar zijn telefoonnummer. Voor als ze in de problemen zou zitten…

Na thuiskomst lijkt hun leven weer zijn normale loop te nemen. Maar niets is minder waar: Gerd en Thijs raken verstikt in een web van internationale vrouwenhandel, intimidatie en moord.

Het boek is niet zo zeer spannend, maar zeker avontuurlijk. Als geen andere neemt de ervaren zeezeiler Polet de lezer mee over het water. Tussen de pieren trok ik het voorzeil open en zette ik de motor uit. De wind kwam half in en ik liep al over de zeven knopen. Buiten namen de vlagen toe tot dertig knopen, een dikke windkracht zeven. Ik legde de boot voor de wind naar het zuiden. Er stond een koppig zeetje, ik had wat stroom tegen en de boot gierde wat met de wind achterin.

Maar ook weet hij goed te verwoorden wat gewone mensen kan overkomen door een toevallige gebeurtenis. De desinteresse van politie, justitie en overheid drijft het Voorschotense gezin bijna tot waanzin. De Brouwers, die mogelijk zelf vervolging boven het hoofd hangt, hebben alleen nog vertrouwen in Rob Tholen, de doortastende hoofdinspecteur van de politie Amsterdam en in hun gedreven Friese advocate Baukje de Vries. We weten dat het tegen de wet is om een illegale vreemdeling onderdak te bieden zonder het te melden bij de politie. Maar we weten niet wat we moeten doen, omdat ze in gevaar is.

Het manuscript voor de derde boek ligt al op de plank. ‘Het speelt zich af in twee tijdgewrichten’, licht de auteur in een interview met de uitgever een tipje van de sluier op. En hoe kan het ook anders, de link tussen deze twee tijdsvakken is… een scheepswrak! Hopelijk werkt Polet het snel uit.

Ted PoletHet transport. ISBN 978-94-930-5961-0, 288 pagina’s, € 20,95. Groningen: Uitgeverij Palmslag 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.