Nederlander vermist

Kromzwaarden en Kalasjnikovs

Beroepsspeurder gaat in Jemen achter een zoekgeraakte avonturier aan.

Ruud van Wonderen heeft er na twee jaar zijn beroep van gemaakt: het opsporen van vermiste personen. Hij noemt zich ‘Internationaal rechercheur’. Dat betekent niet dat opdrachten binnen Nederland te min zijn, maar biologische ouders, ex-vriendinnen of ex-vrienden, weggelopen familieleden, kortom, voor iedereen die je uit het oog bent verloren, kun je in binnen- en buitenland de betaalde hulp van Ruud inroepen.

De betaling is voor de speurder van groot belang, want vanwege slordige belastingopgave in het verleden zit de belastingdienst hem met een fikse vordering achter de broek.

Het was daarom een uiterst prettig moment toen Drs. D.J.T.H. de Bruyn, een steenrijke makelaar, hem een vette enveloppe toeschoof als honorarium voor het terugvinden van zijn zoon. Ruud begreep ogenblikkelijk dat hij zich met dit honorarium de fiscus van het lijf kon houden. Hij hapte toe.

Zoon Kees-Jan was een avontuurlijke flierefluiter die het ouderlijk huis en vooral zijn patserige vader, in driedelig pak met de onvermijdelijke sigaar in het hoofd, de rug had toegekeerd. Kees-Jan zwierf over de wereld en was voor het laatst in Jemen gezien. Sinds enige tijd was taal noch teken van hem vernomen. Zijn vader begon zich behoorlijke zorgen te maken. Ondanks diens irritante hippie-gedrag wilde hij zijn zoon toch te hulp schieten. Hij begreep maar al te goed, dat Jemen door terroristen van buiten en tribale geschillen van binnen een gevaarlijk land was. Inmiddels had de vermogende makelaar contact opgenomen met de Nederlandse ambassade, maar hij meende dat een privédetective zeker geen kwaad kon om Kees-Jan terug te vinden en terug te halen naar Nederland.

Ruud van Wonderen, die natuurlijk beseft dat de speurtocht geen ongevaarlijk klusje zal worden, is extra gemotiveerd als De Bruyn vertelt het nodige voorwerk te hebben verricht. Zijn contact met de ambassadeur heeft ertoe geleid dat deze zijn tweede ambassadesecretaris Felix van Moorsel heeft opgedragen om Van Wonderen in alle opzichten bij te staan. Van Moorsel spreekt Arabisch en beschikt over vele belangrijke contacten.

Veel minder enthousiast is Ruuds vriendin Joyce. Zij probeert uit alle macht haar vriend af te houden van de riskante opdracht. Het mag niet baten. Ruud vertrekt naar Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Felix van Moorsel haalt hem af bij het vliegveld, brengt hem naar zijn hotel en helpt hem in alle opzichten zijn weg te vinden.

Het duurt echter niet lang of Van Wonderen raakt verstrikt in een dwaaltuin van machtspelletjes, ondoorgrondelijke sjeiks, wonderlijke schranspartijen, kromzwaarden en Kalasjnikovs waar zelfs kleine kinderen mee lopen te zwaaien en levensgevaarlijke amoureuze ontmoetingen in een land waar elk ongeoorloofd contact tussen man en vrouw op dodelijke eerwraak lijkt uit te lopen. Waar hangt in deze Arabische heksenketel Kees Jan de Bruyn uit?

Auteur

Hans Akerboom is diplomaat en werkte in verschillende landen, waaronder aan de Nederlandse ambassade in Jemen. Als auteur van Nederlander vermist is hij goed bekend met de omstandigheden in dit weinig toegankelijke land. Zijn deskundigheid maakt van deze thriller, waarin Ruud van Wonderen in een levensgevaarlijk complot terecht komt, een buitengewoon levensechte speurdersroman. De lezer mag zich daarbij verheugen in een opwindende plot waarbij betrokkenen de ontvlambare Arabieren gewetenloos naar hun hand weten te zetten. De spanning loopt hoog op totdat de ontlading aan het slot uitdraait op een fraaie ontknoping.

Nederlander vermist is niet alleen een vlot geschreven, compacte thriller, maar ook een aardig diplomatiek inkijkje in een voor velen onbekend land.

Hans Akerboom – Nederlander vermist. Een diplomatiek complot in Jemen. ISBN 978-94-636-52778-0, 246 pagina’s, € 19,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.