Haat

Journalistiek speurwerk

Verschillende zaken vragen om een oplossing: een roofoverval, een moord en een vermissing.

De misdaadroman Haat is een gecompliceerd boek met vele verhaallijnen en vaak wisselende perspectieven. De eerste verhaallijn is die van de overval. Het boek begint met een overval op de juwelierszaak van de firma Slaets aan De Keyserlei in Antwerpen. Drie gewapende mannen met bivakmutsen kwamen de winkel in en dwongen de aanwezigen op de grond te gaan liggen. Met de kolf van zijn geweer sloeg één van de overvallers de vitrinekasten kapot. Deze werden stuk voor stuk leeggehaald. Een koffiemeisje kwam uit de keuken en gooide de inhoud van haar kan in het gezicht van de overvaller. Met zijn geweer schoot hij het meisje neer. De overvallers verlieten met hun buit direct de winkel. De rest van het verhaal gaat over de overvallers die hun buit proberen te verkopen en hun pogingen om uit de handen van de politie te blijven.

Auteur

Freddy Michiels (1942) is een Vlaamse journalist, auteur en bladenmaker. In de jaren zeventig maakte hij documentairefilms. Hij is de schrijver van een dertigtal non-fictieboeken, veelal over Antwerpen of het Antwerps: 55 Heroes in Antwerpen, Antwerpenaren die we niet mogen vergeten, Verklarend Woordenboek Antwerpse Taal, Antwerpse gezegden en uitdrukkingen. Zijn eerste misdaadroman was Het Hollywood Complot, waarmee hij in 2004 de Schaduwprijs won voor het spannendste Nederlandstalige debuut.

De persoon die het meest aan bod komt is Frank Blatt. Hij is met drie heel verschillende zaken bezig die geen van alle met de roofoverval te maken hebben. De schrijver maakt hiermee wel een grote zijsprong.

Een andere verhaallijn is die van de journalist Lucas die de overval onderzoekt. Hij probeert daarbij politiemensen te benaderen en uit te horen. De politiemensen komen ‘zo maar’ met hem praten en geven informatie. Een van de agenten geeft telefoonnumers als hem de (nep) Gouden Schoen van de beroemde Belgische voetballer Rik Coppens wordt beloofd. Dit is wel heel vergezocht.

De overvallers vertellen hun eigen verhaal. Het zijn jongens uit gegoede milieus die uit verveling aan straatroof deden. Nu gaan ze ineens met geweren gewapend een roofoverval plegen. Ook nogal onwaarschijnlijk.

Veel verhalen, veel personen. Het wordt allemaal wel boeiend verteld, in veel gevallen is er sprake van suspense. Er is echter zelden sprake van intelligent speurwerk, er is veel toeval en geluk. Het is wel heel ingenieus dat uiteindelijk alle verhalen toch raakvlakken hebben.

Een heel prettig leesbaar en sympathiek boek. Hopelijk bevat de volgende thriller wat minder zijpaden.

Freddy MichielsHaat. ISBN 978- 94-929-9301-4, 282 pagina’s, € 29. Antwerpen: Uitgeverij Uriel 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.