Hoogspanning

Monogame uitstapjes

Ideeën voor stelletjes om het eens buiten de deur zoeken.

Mark is 35 jaar en Nora 11 jaar jonger. Hij is een goed gebouwde, atletische man en zij is lang en erg volwassen voor haar leeftijd. Het leeftijdsverschil tussen beide valt vrijwel niet op.

Met deze informatie begint een aaneenschakeling van seksuele avonturen van twee geliefden die als monogaam stel niet terugschrikken voor een trio of kwartet. Ook lesbische uitstapjes blijken welkom.

Er is natuurlijk niets tegen een gezellig seksboek of erotische literatuur en er zijn vele varianten denkbaar. In dit geval gaat het om Mark en Nora die gek op elkaar zijn en in de liefde beslist niet op elkaar zijn uitgekeken. Toch zoeken ze extra spanning door seksuele uitstapjes buiten hun relatie. Het begint met een weddenschap van Nora dat ze binnen een afgesproken tijdslimiet een andere vrouw zal weten te (tong)zoenen. Gaandeweg proberen Mark en Nora steeds meer ‘buitenechtelijke’ situaties uit en wordt er qua spanning steeds een tandje bijgezet.

Uiteraard is het de bedoeling dat de lezers met de flow meegaan en zich afvragen of de relatie van de atletisch gebouwde Mark en de lange Nora die erg volwassen voor haar leeftijd is, zal stand houden.

Ongetwijfeld zullen er lezers zijn voor wie dit boek een schot in de roos is. Dat zijn vanzelfsprekend degenen die er net zo over denken als Mark en Nora. Of erover fantaseren. Hetzelfde geldt voor wie dergelijke ervaringen heeft en nieuwsgierig is naar lotgenoten. Er zullen vermoedelijk ook erg veel mensen zijn die denken, dat is niets voor mij, wat moet ik ermee?

Het valt op dat de schrijfster nauwelijks moeite doet om deze laatste, waarschijnlijk grote groep potentiele lezers, haar verhaal binnen te lokken. De belevenissen van Mark en Nora zo in te richten dat het de moeite loont, de lusten van het stelletje mee te beleven.

Vergelijk het met een thriller. In een boek over misdaad kan men bloedstollende zaken verwachten die geen enkele lezer ooit zelf zal (willen) meemaken. Een goede thriller is er eentje waarin de lezer met de heftigheid wordt meegezogen. Bij een seks of erotiek is het niet anders. Er moet iets zijn waardoor de lezer graag met Mark en Nora op stap gaat. Daartoe laat het boek echter nauwelijks inspanning zien.

Hoe zou het wel moeten? Eind 18de eeuw schreef Markies de Sade 120 dagen van Sodom. Een op den duur eentonig verslag van uiterste seksuele losbandigheid. Eigenlijk honderden bladzijden dreigende saaiheid. Om toch de lezers te prikkelen schrijft De Sade bij aanvang van de beschrijving van de eerste dag dat De vier neukers kweten zich van hun taak, de hertog ejaculeerde, terwijl drie anderen zuiniger op hun zaad waren. Zo worden voortdurend details gegeven waardoor voldoende uitdaging blijft om toch telkens verder te kezen en de spanning erin blijft.

Auteur

Izzy van der Horst (1985) schrijft over openheid in je relatie wat resulteert in voortkabbelende erotiek waarin inwisselbare personages onschuldige erotische avonturen beleven. Er is geen zinderende plot, geen gewetenswroeging, geen noodlottige lusten of hartverscheurende dilemma’s. Uiteraard verwacht niemand een Lady Chatterley of een madame Bovary, maar een erotisch boek dat niet verder komt dan het niveau van een gezellige snoepwinkel waarin kinderen hun zoetlust botvieren, is het andere uiterste en doet lezers beslist te kort.

Izzy van der HorstHoogspanning. ISBN 978-94-640-5829-1, 321 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Brave New Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Erotiek. Bookmark de permalink.