Een web van leugens

Op zoek naar fouten uit het verleden

Na jaren wordt het lijk gevonden van een vermist persoon. Indertijd blijkt de politie veel fouten te hebben gemaakt. Een nieuw team zoekt met behulp van John Rebus uit hoe de werkelijke gang van zaken was.

Een paar jongens ontdekken in het bos een auto met een lijk. Het blijkt het vergane lichaam te zijn van een privédetective die twaalf geleden vermist werd. Het Team Zware Delicten met hoofdinspecteur Sutherland en inspecteur Siobhan Clarke moet deze cold case uitzoeken. Met een groot team en op de achtergrond de inmiddels gepensioneerde inspecteur John Rebus wordt alles in het werk gesteld de dader te vinden. Opvallend is het knappe werk van de onderzoekers van het forensisch team. Ze maken gebruik van vingerafdrukken, DNA-materiaal en zelfs planten en grondsoorten worden met succes onderzocht. Dat het speurwerk indertijd is mislukt heeft te maken met fouten en corruptie van politiemensen. Ook de drugshandel blijkt betrokken te zijn bij de moord. Rebus maakt zich nuttig omdat hij bekend was met het toenmalige drugswereldje.

Auteur

Ian Rankin (1960) is een Schotse thrillerschrijver, die begon met het schrijven van romans. Zijn grote doorbraak bereikte hij met zijn boeken over rechercheur John Rebus. Hij werd  een bestsellerauteur en zijn boeken werden in 36 talen vertaald. Een web van leugens is al weer het 21ste deel in de reeks.

 

 

 

Opvallend is het enorme aantal politiemensen in dit boek, het duizelt je af en toe. De meesten spelen zo’n ondergeschikte rol dat de schrijver ze gemakkelijk buiten  het verhaal had kunnen laten. Ook het aantal mogelijke betrokkenen is gigantisch.

Het grootste deel van het boek bestaat uit het verhoren van deze tientallen personen. Dat wordt wel wat saai. De meeste personen zijn oppervlakkig beschreven, we leren ze niet kennen. Uitzondering daarop zijn de markante ‘hoofdpersonen’ Siobhan Clarke en John Rebus.

Toch doen we deze politieroman tekort als we hem saai noemen. De stijl is voortreffelijk, die dwingt om door te lezen. Er is humor en het is intrigerend om mee te maken dat de speurders heel geleidelijk door goed speurwerk dichter bij de dader komen. Je wilt absoluut weten hoe het eindigt.

Een wat ingewikkelde en soms taaie politieroman die wel tot het eind boeiend blijft.

Ian RankinEen web van leugens. Vertaal uit het Engels (In a house of Lies) door Ralph van der Aa. ISBN 978-90-443-6012-7, 464 pagina’s, € 23,99. Amsterdam: The House of Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.