De stagiair

Van kwaad tot erger

Ervaren redacteur voelt zich bedreigd.

Na een periode van thuis zitten met een depressie gaat Katherine, eindredacteur van het magazine Leadership, weer aan de slag. Ze heeft er zin in: er is een nieuwe uitgever, dus kansen op een nieuw begin. Maar al op de eerste dag valt het niet mee. De bus die haar naar haar werkplek moet brengen laat op zich wachten. De jongelui die bij de bushalte staan schijnt het niet te deren. Slechts één meisje geeft de indruk dat ze niet te laat wil komen. Gelukkig kan Katherine een taxi aanhouden. Net als ze instapt, staat het meisje naast haar. ‘Kan ik meerijden?’  Ze stelt zich voor als Lily.

Tot haar verbazing moet Lily ook op de redactie zijn. Op het kantoor van de nieuwe eigenaar van het tijdschrift, Gemma Lunt, zie Katherine Lily zich net losmaken uit een omhelzing met Gemma. Lily blijkt haar nichtje te zijn. Zou dat nepotisme met zich meebrengen? Het lijkt er wel op: ze mag al de eerste dag de coverstory schrijven.

Thuis bij haar alcoholverslaafde partner Iain kan Katherine haar ei kwijt. Ze hebben een open relatie, maar zijn al jaren bij elkaar. Maar zelfs tegen hem kan ze niet zeggen dat ze best wel jaloers is op de beeldschone, doortastende en talentvolle nieuwe stagiair, een typische millennial. Toch voelt ze zich aangetrokken tot Lily.

Auteur

Helen Monks Takhar (1976) heeft als journalist gewerkt bij diverse Engelse kranten, zoals The Times en The Observer. De stagiair is haar debuutroman. Samen met haar echtgenoot Danny Takhar is ze eigenaar van de productiemaatschappij Second Generation. Ze wonen met hun twee dochters in Noord-Londen.

 

 

 

Als 40-plusser is Katherine trots op wat ze bereikt heeft. Ze is van mening dat jonge mensen veel van haar kunnen leren. Ze is van onderaf begonnen. In die tijd was het normaal dat stagiairs koffie voor de redacteuren haalden, de rapportages die ze sporadisch mochten maken aan hen voorlegden en alle kritiek voor lief namen. De huidige generatie blijkt daar niet van gediend te zijn.

In de loop van de tijd gebeuren er dingen die Katherines zekerheid steeds een stukje doen afbrokkelen. Niet alleen op het werk, maar ook in haar privéleven lijkt Lily een kwade genius te zijn. Ook Iain komt in de ban van Lily. Uiteindelijk belandt Katherine berooid en dakloos in haar oude autootje. Is hier echt sprake van een generatiekloof of spelen er andere zaken mee?

Om en om wordt het verhaal verteld door Katherine en Lily. Zo krijg je inzicht in hun meningen en gedachten over wat er allemaal gebeurt. En het gaat van kwaad tot erger. Hoewel de roman begint bij de wraak van Katherine op Lily blijft het spannend. En de auteur weet er op het einde toch een verrassende draai aan te geven. Voor een debuutroman de moeite waard.

Helen Monks Takhar – De stagiair. Vertaald uit het Engels (Precious You) door Marion Drolsbach. ISBN 978-94-0161-187-9, 400 pagina’s, € 19,99. Haarlem: Xander Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.