Koud als sneeuw

Sneeuwwitje of de Boze Koningin?

Tiener moet een gevaarlijke reis maken door sprookjesland om uit te vinden of ze Sneeuwwitje of de Boze Koningin blijkt te zijn.

Klasgenoten zijn ervan overtuigd dat Everly Morrow ijdel is. Op school kijkt ze zeer regelmatig in haar zakspiegeltje. Maar de reden daarvoor is dat ze iemand anders ziet: een lief meisje met een blanke huid en donker haar dat liefdevol naar zieken en minderbedeelden is. Ze noemt haar Angel. Waanbeelden? Ze deelt dit geheim met niemand, want stel je voor dat ze daarvoor medicijnen moet gaan slikken.

Ze is niet de enige uit het gezin die vreemd is. Haar tweelingzus Hartley voert gesprekken met haar hond, alsof hij terugpraat. Moeder Aubrey heeft een obsessie voor alle versies van het sprookje Sneeuwwitje en stiefvader Nicolas trekt graag een tovenaarskostuum aan.

Dan vertelt moeder aan haar dochters dat zij uit Enchantia komt, het magische land waar alle wezens en schepsels uit mythes en legenden wonen. Ook vertelt ze bijzonderheden over hun geboorte. Veel meer kan ze niet vertellen; ze wordt niet goed en hoewel Everly haar best doet haar te reanimeren, sterft ze.

Auteur

Gena Showalter (1975) is een bestsellerauteur van voornamelijk romantische boeken. Ze heeft tientallen publicaties op haar naam staan. In dit werk heeft ze zich in het bijzonder op fantasy gericht. Ze woont met haar echtgenoot in Oklahoma.

 

 

 

 

Na de dood van haar moeder besluit Everly terug te keren naar het land waar ze geboren is. Hartley blijft met Nicolas in de ‘gewone’ wereld. Everly wil haar echte moeder leren kennen en ze blijkt nog een zus te hebben, Truly.

Everly wordt belaagd door heksen, feeën, orakels en andere sprookjesfiguren. Ze wordt gevangengenomen en uitgehuwelijkt aan de koning van Savon. Hij is de vader van Roth, de Prince Charming van het verhaal, die ze op haar tocht door het magische land tegenkomt. Maar hij blijkt in eerste instantie niet de prins op het witte paard te zijn: in zijn ogen is zij de Boze Koningin.

Maar is dat zo? Of is hij de Boze Koningin? Of is dat zijn zus Farrah? Of Everly’s moeder? Of Everly zelf? En wie is dan Sneeuwwitje?

Voor lezers van fantasy is dit vast een geweldig boek. Als je wat nuchterder bent zal een en ander wat bizar overkomen. In de sprookjes, zoals we die als kind hebben gelezen, wint het goede van het kwade. In dit werk is dat niet anders, hoewel er wel heel veel slachtoffers en doden vallen.

Lof voor de vertaler. Het boek leest goed weg. Onder elk hoofdstuk twee rijmende zinnen vertalen in goed Nederlands is een verdienste op zich.

Gena Showalter – Koud als sneeuw. Vertaald uit het Engels (The Evil Queen) door Sandra C. Hessels. ISBN 978 94 027 0593 5, 593 pagina’s + 13 pagina’s aantekeningen van prinses Aubrey, € 21,99. Amsterdam: HarperCollins 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fantasy. Bookmark de permalink.