Weg van Sanne

Verrukkelijk duizend-dingen-boekje

Al 26 jaar een levenslustige meid.

Zou Sannes bedenker het zelf gedacht hebben, 26 jaar geleden? Op 7 januari 1994 verscheen in het vrouwenblad Margriet de allereerste column over Sanne. En nu, zoveel jaar later, komt er nog steeds geen nummer van Margriet uit zonder dat Sanne erin figureert. We zijn 1400 columns verder en Sanne is onmisbaar in het blad. Een feuilleton dat zo geliefd is zorgt voor verzamelbundels. Ook www.leeskost.nl trakteerde de lezers al eerder op besprekingen daarvan. Dit keer lazen we deel zestien. En we blijven ons verbazen. Want Sannes wegen zijn wonderlijk, Sanne beleeft zoveel avonturen dat het bijna ongeloofwaardig is, maar de auteur weet ze zó te brengen dat we meeleven, meelachen, mee-verliefd-worden, mee-schateren met Sannes vrienden en meetreuren om tragische doden.

Neem dit deel. Sanne heeft in Italië een man opgedaan op wie ze stapelverliefd is geworden. En aangezien het wederzijds is neemt deze man, Rut, al gauw een grote plaats in haar leven in. Maar er is iets vreemds aan de hand met hem. Als Sanne omgeven is door haar talloze, de  lezers inmiddels vertrouwde vrienden, lijkt Rut in paniek te raken. Hij wordt grauw, trekt zich terug. Heeft hij mensenvrees? Sanne wil er het fijne van weten. Logisch, ze houdt van de man. Maar ze komt er niet gemakkelijk achter.

Haar leven neemt intussen zijn loop. Ze trekt op met Daan en Abel, met oom Paul, met Wichard, Jennifer, Rinke, juffrouw Schaap, Daniël, en Clint. En alsof dat niet genoeg is komt Jaap haar leven verrijken. Duizelt het de lezer inmiddels? Welnee, geen ogenblik. Want Sanne is het stralende middelpunt dat haar hart voor iedereen openstelt, dat helpt en troost en schatert. En af en toe in tranen is, want dat maakt haar leven nu juist zo écht: het leven is ook voor Sanne geen feestje, maar ze hangt de slingers op als ze de kans krijgt.

Auteur

Marjan van den Berg (1955) was lange tijd lerares Nederlands op een vmbo-school. Naast haar Sanne-columns schreef ze over die ‘juffen-tijd’ wekelijks aanstekelijke columns in Martgriet. Ze debuteerde met een prachtig ingetogen boekje over de geestelijke neergang en het afscheid van haar moeder Ze is de vioolmuziek vergeten. In totaal schreef ze zeven romans en/of verzamelbundels. Dit boek is haar zestiende Sanne.

 

Sannes leven is vaak chaotisch, maar altijd het leven waard. En wie denkt dat ze met Rut de liefde van haar leven heeft gevonden wordt bij de neus genomen. Want er volgt een andere man, die eigenlijk nóg beter is. Maar volgens de praatjes in het dorp is hij sekteleider van een commune. Hoe lost Sanne dat nu weer op?

Na zestien Sannes kan ik alleen maar constateren dat Marjan van den Berg haar lezers blijft boeien. Ze schrijft stralende én verrassende boeken over een verrukkelijke vrouw. Tegelijkertijd bewijst ze dat ze wel degelijk bij de tijd is, want zowaar, tegen het eind van het boek duikt de gevreesde Corona op. En juist op een heel belangrijk moment is de lockdown ingetreden en moet Sanne buiten het ziekenhuis wachten terwijl zich binnen een wonder voltrekt.

Duik erin, lees lekker, geniet. En kijk vast uit naar de volgende Sanne.

Marjan van den BergWeg van Sanne. ISBN 978-90-8305-661-6. 256 pagina’s, €17,95. Oudendijk: Iskander Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Deel van een reeks, Feel good. Bookmark de permalink.