Gevlinderd

Patiënten van een gynaecologe worden het slachtoffer van een seriemoordenaar

Lydia Muysen heeft als gynaecologe een bloeiende praktijk. In haar buurt vinden gruwelijke moorden plaats. Al gauw blijkt het te gaan om haar eigen patiënten.

Lydia Muysen heeft een leven achter de rug met heftige gebeurtenissen. Eén van de meest traumatische is de dood van haar geliefde broer. Samen met haar man Richard Duquesnes werkte ze in het ziekenhuis, hij als directeur, zij als hoofd gynaecologie. Tot grote onvrede van Richard bleef hun huwelijk zonder kinderen. Toen Lydia ontdekte dat Richard overspel pleegde met zijn secretaresse en haar had bezwangerd veroorzaakte ze een rel die leidde tot beider ontslag. Ze gingen uit elkaar en Lydia begon haar eigen praktijk. Richard bleef haar lastigvallen. Lydia is vaak depressief en heeft een drankprobleem. Ze gaat in behandeling bij een psychiater.

Opeens vindt er een serie moorden plaats. De moordenaar verminkt de vagina van de slachtoffers en bevestigt een vlinder op hun geslachtsdeel. Direct al in het eerste hoofdstuk treffen we Lydia aan als zesde slachtoffer. Bij haar maakt hij zijn ‘werk’ niet af. Wie is deze moordenaar en komt hij toch zijn werk nog afmaken?

Auteur

Alexander Olbrechts is medisch laboratoriumtechnoloog van opleiding en werkt in één van de grootste bloedbanklaboratoria van België. Niet alleen zijn wetenschappelijke achtergrond, maar ook zijn grote liefde voor het sciencefiction- en fantasygenre zorgen ervoor dat zijn schrijversdebuut Gevlinderd geschreven werd in een verhalende stijl met veel oog voor detail.

 

 

Gevlinderd, hoewel geschreven door een mannelijke auteur, heeft het boek veel weg van een damesthriller. Veel aandacht is er ook voor het uiterlijk en de kleding van Lydia, zij draagt de duurste merken die steeds met name worden genoemd. Dan is er natuurlijk ook haar gynaecologische praktijk. De gesprekken en onderzoeken worden en detail beschreven. Voor een man misschien niet zo boeiend. Bewonderenswaardig is wel hoe Lydia omgaat met haar patiënten, met veel geduld, bijvoorbeeld met de hypochonder mevrouw Bertrand of heel liefdevol met de Marokkaanse Dounia. Later begrijpen we dat het belangrijk is dat we de patiënten leren kennen.

In bepaalde opzichten is deze roman lastig voor de lezer. Wat betreft de hoofdpersoon vraag je je soms af met welke Lys heb ik nu te maken? In de literatuurtheorie wordt dit een onbetrouwbare verteller genoemd. Je bent meestal geneigd haar te geloven. Haar gedachten worden steeds cursief vermeld, bijvoorbeeld bij de behandeling van haar patiënten en gesprekken met haar moeder. Dit levert een komisch effect op. Maar soms wordt zij gedreven door haar onderbewustzijn of laat ze zich leiden door haar broer die haar in haar gedachten toespreekt. Het komt ook voor dat sommige gebeurtenissen later weersproken worden.

Ook de opbouw is behoorlijk verwarrend. Gelukkig heeft de schrijver de hoofdstukken aangeven met dag, datum en jaartal. Zonder deze aanduidingen zou er geen touw aan vast te knopen zijn, want het verhaal is soms behoorlijk springerig. De thriller begint met een vooruitblik. Direct komen we Lys tegen als slachtoffer van de seriemoordenaar. De herhaling en het slot zien verderop terug in de roman. Wat is de zin van deze inleiding? Het grootste raadsel vormt het slot van het boek. Het hoofdstuk 15 augustus lijkt het einde met de woorden Eind goed, al goed. Er volgt echter nog een hoofdstuk 10 augustus. Aanvankelijk raak je hier van in verwarring maar bij goed lezen wordt ineens veel duidelijk. Dit is weer een voorbeeld dat er veel moet worden gepuzzeld.

De plot van het verhaal is heel knap bedacht, maar ook weer lastig voor 100% te begrijpen. Alleen heel goede lezers komen erachter wie de seriemoordenaar is en wat de motieven waren voor de moorden. Het einde van het verhaal is heel verrassend en beslist ingenieus.

Een spannende, maar ingewikkelde thriller.

Alexander Olbrechts – Gevlinderd. E-book. ISBN 978-94-640-50904-3, 272 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Brave New Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.