Plantage Wildlust

Ontgoocheld bestaan

Jong echtpaar belandt in een fuik, de strijd tussen bazen en hard werkende arbeiders

De drammerige ontslagen oud-militair Brouwer jaagt zijn zoon Oscar al snel het huis uit. Hij verlaat het benauwende milieu in het Zeeuwse Middelburg voor een apothekersbestaan in Utrecht. Oscar merkt dat hij hoogstaande ambities heeft. Hij solliciteert bij de Nederlandse Handel-Maatschappij als directeur van een plantage in Suriname. Janna, die hij kent van kleins af aan, vraagt hij ten huwelijk en samen gaan ze een nieuw bestaan opbouwen in de kolonie.

Na twee weken acclimatiseren in Paramaribo reist het stel met de boot naar Plantage Wildlust. Voor Suriname-kenners: het boek is fictie, de feitelijke locatie is plantage Peperpot. Door zijn opvoeding is Oscar nogal stijf in doen en laten, eigenlijk is hij te jong om directeur te zijn. Janna wil wat omhanden hebben en heeft plannen voor een schooltje op de plantage. Ze begint met drie leerlingen, onder wie een paar oudere vrouwen. Ze wil ook een gezin, maar zwanger worden lukt niet direct. Oscar staat voor de taak om het reilen en zeilen van de koffieplantage onder handen te nemen. Hij is niet de eerste directeur, velen zullen hem vooraf zijn gegaan. Hij moet de strijd aangaan met de opzichter die de feitelijke baas is: Creebsburg. Janna is op de huishoudster Alma aangewezen.

De auteur

Tessa Leuwsha (Amsterdam 1967) is schrijfster en documentairemaakster. Daarnaast werkt ze als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Haar romans De Parbo-blues en Solo, een liefde werden lovend ontvangen en genomineerd voor de DebutantenPrijs, De Vrouw & Kultuur DebuutPrijs en de Black Woman-Award. Fansi’s stilte, een Surinaamse grootmoeder en de slavernij werd genomineerd voor De Inktaap-literatuurprijs. Ook schreef ze het Reishandboek Suriname. Haar man Sirano Zalman heeft met drie anderen de gerestaureerde plantage Frederiksburg overgenomen.

Oscars stijfheid en precisie zit hem in de kolonie in de weg. Hij heeft weinig oog voor de wensen van zijn vrouw om ook iets te doen, zoals haar schooltje dat lijkt te lukken. Het aantal van drie leerlingen wordt verdubbeld tot zes. Oscar houdt alles op de plantage in de gaten.

Dan breekt er een opstand van de arbeiders uit. Ze eisen meer loon en binden Oscar vast aan een boom. Opzichter Creebsburg maakt Oscar los. Drie arbeiders worden gearresteerd, anderen krijgen straffen. Oscar heeft gefaald als directeur en neemt ontslag. De ontgoocheling is compleet wanneer Janna alsnog zwanger is en het leven schenkt aan een gekleurde baby. Het blijkt van een man met wie ze een onenightstand heeft gehad. Ze laat haar dochter Myrthe achter bij de huishoudster, Ze hebben tenslotte dezelfde kleur en in Zeeland zou het kind een moeilijk bestaan hebben. Met de boot gaat het ontgoochelde echtpaar terug naar het moederland, een ervaring wijzer.

Leuwsha’s kracht is dat ze de spanningen en verhoudingen tussen mensen, ongeacht hun positie, scherp beschrijft. In die zin is ze een vrouwelijke Multatuli in de dop. Die menselijke verhoudingen zijn ook ontstaan door de tragiek van de kolonie: de rechtsongelijkheid tussen bazen en harde werkers.

Tessa Leuwsha – Plantage Wildlust. ISBN 978-90-254-5894-2, 176 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Atlas Contact 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.