Hannah en ik

Foute huwelijken, foute moeders, foute mannen

Terwijl Hannah een gelukkig leventje leidt slijt haar tweelingzus Ada haar dagen al vijf jaar tussen de gevangenismuren. Haar bestaan lijkt nog steeds om haar tien minuten oudere zus te draaien. Totdat haar therapeute haar aanraadt haar verhaal op papier te zetten.

Samen naar school, samen spelen, samen lachen, samen huilen; Hannah en Ada slapen vaak zelfs samen. De eeneiige tweelingzusjes Reinier kunnen niet zonder elkaar. Hoewel ze uiterlijk bijna niet uit elkaar zijn te houden verschillen ze toch wel van karakter. Hannah is voor de duvel niet bang en beschermt waar dat moet haar zusje. Ada aanbidt haar en heeft alles voor haar over.

De meisjes Reinier groeien op in een gelovig, liefdevol gezin. Moeder Nellen zorgt voor het huishouden; haar 25 jaar oudere man Otto is leraar op een jongensschool. Zijn besluit tijdelijk kwetsbare leerlingen in huis op te nemen verandert langzaam de relatie tussen de zusjes. Als Otto plotseling overlijdt en Nellen een nieuwe relatie aangaat met oom Bob verlaat de recalcitrante Hannah tot Ada’s grote verdriet het huis. Ze maakt haar school af en gaat werken in een broodjeszaak, vlakbij de seksclub waar Hannah achter de bar werkt.

Auteur

Pauline J. van Munster (1959) debuteerde dertig geleden met Een nieuwe kilte, drie novellen. Na haar derde roman Lied van Mod duurde het maar liefst 15 jaar voordat het dubbelmysterie De zoektocht naar Madeleine Merano verscheen. Hannah en ik is haar vijfde roman. Van Munster is een van de initiatiefnemers van Ik-Leef.nl. In 2008 verscheen van haar hand Stel, je gaat dood. Hoe regel je dan het leven?, een boek met praktische informatie over de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte.

Als Ada op een dinsdagmorgen zoals gewoonlijk Suus Broodjeszaak opent, lijkt het een dag als alle andere. Ze smeert alvast witte puntjes, kookt eieren en legt worsten- en saucijzenbroodjes klaar om verwarmd te worden. De koffie pruttelt, de radio staat zachtjes aan en Omo, haar spierwitte viervoeter, ligt tevreden op zijn vertrouwde plekje.

De rust wordt verstoord als Hannah plotseling komt binnenstormen. In de tellen dat ik mijn adem inhoud, registreer ik haar handen, armen, kleren, gezicht, haren; ze zit onder het bloed. Ze duwt de deur dicht, leunt ertegenaan. ‘Je moet me helpen. Ben je alleen?’. Ada is onthutst. Waarom heeft ze geen hulpdienst gebeld, waarom is ze linea recta naar haar gekomen? En ze kan nu niet weg uit de zaak, er kunnen ieder moment klanten komen. Hannah zet haar voor het blok. Ada, kijk niet zo. Wanneer heb ik ooit je hulp ingeroepen. Nou? Wanneer?

Het is het begin van een waanzinnig verhaal waarin meteen al duidelijk is wat er is gebeurd. In de gevangenis is de moord immers alom bekend en ook de kranten hebben er bol van gestaan met koppen als ‘Moordzuchtige tweeling op oorlogspad?’, ‘Is de nachtclub nog veilig?’ en ‘Tweeling in opstand tegen misbruik’. Maar allemaal zitten ze er naast, schrijft Ada terugkijkend  op haar jonge leven. Het is gewoon het zielige verloop van een mislukt huwelijk met moeilijk opgroeiende kinderen, gebroken illusies en hier en daar een foute man, wat niet uitzonderlijk is – foute huwelijken, foute moeders, foute mannen.

Het is een roman om in één adem uit te lezen. Met een prachtige pen laat Van Munster Ada afwisselend vertellen over de fatale dag van de moord, haar jeugd en iedereen die een cruciale rol heeft gespeeld in haar leven. En dat is toch vooral Hannah, die haar mooier en gelukkig dan ooit nog steeds komt bezoeken in de gevangenis. Ada, die nog twee jaar moet zitten, luistert, maar weet: hun uitzonderlijke band is voorgoed veranderd.

Meer dan complimenten voor de schrijfster. Deze roman nodigt zeker uit om eerder voor mij onbekend werk van haar te gaan lezen. Renate Dorrestein heeft haar ooit grote complimenten gegeven: ‘Je wordt als lezer ingepakt en opgerold, en hulpeloos afgevoerd naar vreemde en beklemmende sferen…’ Ik ben meer dan benieuwd!

Pauline J. van Munster – Hannah en ik. ISBN 978-94-93214-01-9, 218 pagina’s, € 18,50. Haarlem: In de Knipscheer 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.