Geluk komt in de zomer

Anneloes Beekman wordt eindelijk écht gelukkig

Zes levens op het Franse platteland.

Anneloes – Loes voor lezers en vrienden – heeft een druk bestaan. In het laatste deel van de trilogie over haar leven heeft ze het luxe Wassenaar achter zich gelaten, ze is gescheiden en heeft zich gevestigd in Pommiers in het Franse Loire-gebied. In haar idyllische huis met blauwe luiken is ze een chambres d’hôtes gestart met daarnaast een brocante. Tussen de bedrijven door werkt ze als makelaar voor een bedrijf dat huizen op het platteland in de verkoop heeft. Bovendien heeft ze – bij de verbouwing van haar huis – Sjoerd ontmoet, een Nederlander die zich na zijn scheiding in Frankrijk heeft gevestigd en als klusjesman de handen meer dan vol heeft. Tussen Loes en Sjoerd bloeit de liefde op, maar er is één obstakel. Sjoerd wil graag met Loes samenwonen, Loes wil haar felbevochten zelfstandigheid niet kwijt. Het wordt een serieus struikelblok tussen de twee geliefden.

Alsof Loes niet genoeg aan haar hoofd heeft, wordt ze ook nog geconfronteerd met de buitenwereld. Buurvrouw Renard wordt ziek maar wil – eigenlijk net als Loes – op eigen benen blijven staan. Loes vindt in haar schuur twee koffers die blijken te behoren aan twee Joden die in de oorlog zijn gevlucht uit haar huis en die hun bezittingen verstopten. Loes doet alles om hun geschiedenis te achterhalen zodat de koffers naar de eigenaren terug kunnen. Er dat lukt. Er blijkt een dochter te zijn, die in Amerika woont.

Tenslotte krijgt het slaperige Pommiers te maken met een echt raadsel. In de achttiende eeuw is er een adellijke dame, Hortense Beausire, ontvoerd en daarna in de abdij opgesloten om haar weg te houden van een liefde-beneden-haar-stand. Een onderzoekster ontdekt in de abdij bijzonderheden over de dame. Het moderne Frankrijk, Loes’ nieuwe vaderland, kampt met zware problemen. Loes is in Parijs op de avond van de Bataclan-aanslag en de toenemende angst voor terroristische aanslagen laat ook haar daarna niet meer niet los. Zes keer Loes de helpende zonnestraal in verschillende rollen.

Auteur

Michelle Visser (1973) studeerde de richting politiek-bestuurlijk aan een HBO. Zij werkte in communicatiefuncties. In 2005 hoorde zij in een tv-uitzending van Ophra Winfrey hoe belangrijk te was je dromen waar te maken. Haar droom, realiseerde Visser zich, was schrijven. Ze gooide het roer om en debuteerde in 2012 met de historische roman Eline. Daarna volgden, eveneens historisch Opstand en Veronique. Intussen waagde zij zich ook aan een heel ander genre: de feelgood roman. Dat werd een trilogie, waarvan dit boek het derde deel is.

De drie delen ‘Loes in Frankrijk’ zijn uitstekend los van elkaar te lezen. Ouderwetse plattelandsliefde, moderne tijden naast geschiedenis, er zit afwisseling en vaart genoeg in deze vlot geschreven roman.

Eigenlijk had de uitgever bij het verschijnen van dit deel de kans moeten aangrijpen de eerste twee delen nogmaals samen tegen gereduceerd tarief aan te bieden. Dan was de trilogie ‘Loes in Frankrijk’ een moderne tegenhanger geweest van het ooit zo succesvolle ‘Boerin in Frankrijk’ van Wil den Hollander. Misschien is het nog niet te laat?

Al met al een ontspannend vakantieboek dat ik van harte aanbeveel. Staat u niet op de Franse camping, dan maakt dit boek met de sfeer van het Loire-gebied dat gemis misschien wel wat goed.

Michelle VisserGeluk komt in de zomer. ISBN978-90-225-9007-2. 330 pagina’s, €17,99. Amsterdam: Boekerij 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Feel good. Bookmark de permalink.