Gouden bergen

Reizen in de tijd

Een jonge vrouw reist buiten haar wil terug in de tijd. Ze komt terecht bij de golddiggers in de Verenigde Staten. Hoe kan iemand uit 1990 zich handhaven in 1907?

Carolien de Wild woont in 1990 in Almere waar ze in een juwelierszaak werkt.  Plotseling vindt ze zichzelf terug in het Amerika van 1907. Ze komt terecht in Rhyolite, een plaats met een goudmijn midden in de woestijn van Death Valley. Ze wordt verwacht en moet direct de rol van echtgenoot en moeder spelen. Ze trekt zich het lot aan van een prostituee. Haar echtgenoot en de kerkelijke gemeente zijn hier fel tegen.

Auteur

Marcel Beijer werkte als redacteur bij kranten, magazines en informatiebulletins. Sinds 2001 heeft hij zijn eigen tekstbureau in Almere. Hij schrijft teksten voor overheden en bedrijven. In 2017 debuteerde hij met zijn roman Overwonnen verlangen. Naast het schrijven heeft hij ook een praktijk als hypnotiseur.

De roman speelt zich af in twee werelden in verschillende tijden. Het boek begint in Almere. In haar juwelierszaak maakt Carolien kennis met Sandy Post, een heel goede klant. Ze is de partner van Skinny die in de seksindustrie werkzaam is en zich daarnaast bezighoudt met allerlei duistere zaken. Sandy is door hem mishandeld en ze zoekt bescherming en een schuiladres. Dit contact geeft nog veel problemen.

In hoofdstuk vijf komt er in het Almereverhaal een grote wending. Achteruit liep ik, terug mijn leven in. Achteruit ging het terug in de tijd. Ze zweeft over de Atlantische Oceaan. Gaandeweg verandert haar lichaam. Ze komt terecht in het station van Rhyolite. Ze draagt kleding uit een andere tijd. Ze wordt opgewacht door een man die haar Caroline noemt, hij is kennelijk haar echtgenoot. Als ze ‘thuis’ komt stormen er twee kinderen op haar af. Moeiteloos speelt ze haar rol van echtgenote en moeder, niemand heeft argwaan of bemerkt iets vreemds. Zeer ongeloofwaardig. Caroline blijkt een baantje te hebben bij de winkel van de gebroeders Portman. Ook hier weet ze direct haar weg te vinden. Een van haar klanten is Bella Moon, een dure prostituee die maandelijks jarretels komt kopen. Ze wilde haar eigen club beginnen en Caroline helpt haar daarbij. Tot groot ongenoegen van de dames in de kerk en haar echtgenoot.

Al enige tijd heeft Carolien heel realistische dromen over een stadje in Amerika: Rhyolite. Deze dromen houden haar zo bezig dat ze op haar werk een afwezige indruk maakt. Ze bespreekt haar ervaringen met Boudewijn een bevriende journalist. Samen met hem verzamelen ze informatie over Rhyolite. De stad heeft echt bestaan. Ze besluiten samen af te reizen maar Amerika en nader onderzoek te doen naar de geheimzinnige stad. Zo is er sprake

van een Carolien in Rhyolite in 1907 en een Carolien op zoek naar Rhyolite in 1990.

Wat al gauw gaat opvallen zijn de overeenkomsten tussen het Almere-verhaal en het Rhyolite-verhaal. Zo zijn er de vriendschappen met de prostituees met hun gewelddadige partners. Beide dames willen vrij zijn en ze worden geholpen door Carolien/Caroline.

Dan zijn er nog de vriendschappen met journalisten: Boudewijn in Almere en Matt Fitch in Rhyolite. Van hen krijgt ze veel informatie. Tenslotte zijn er in beide verhalen waarzegsters. Hoe alles in elkaar zit en wat de bedoeling is, wordt duidelijk gemaakt in de laatste hoofdtukken, maar menig lezer zal toch moeite hebben om de redeneringen te volgen en te accepteren. Een beetje interesse in magie en spiritisme is wel nodig.

Afgezien van de spirituele uitstapjes hebben we, zeker wat betreft het Rhyolite-verhaal te maken met boeiende en interessante gedeelten. De auteur heeft kennelijk grondig research verricht. We krijgen een helder inzicht in de wereld van de goudgravers. Midden in de woestijn ontwikkelt zich in een recordtijd een stad met alle voorzieningen: station, banken, winkels, bordelen en een kerk. Als ze de plaats in haar vakantie nog eens bezoekt is er niets meer van over. De roman bevat zeker ook thrillereigenschappen. Zowel in Almere als in Rhyolite is er genoeg spanning.

Een bijzondere roman vol bovennatuurlijke zaken.

Marcel BeijerGouden bergen. ISBN 978-90-8302-569-8, 265 pagina’s, € 17,95. Papendrecht: ISJB Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.