Date met een derde

Traumatische zuigkracht

Met het tikken van de biologische klok verlangt een 38-jarige violiste naar een vaste relatie en een kind.

Daniëlle Voswinkel geniet van een artistieke carrière als violiste, maar ze lijkt een vaste partner en moederschap met de dag meer te missen. Terwijl om haar heen leeftijdsgenoten een gezin stichten vraagt ze zich af wat zij eigenlijk al die jaren heeft gedaan.

Tegenover haar vader en moeder spreekt ze dit ook uit: ‘Waarom is er voor mij geen partner? Wat is er mis met me?’ Haar vader zegt troostend: ‘Een partner vinden kan iedereen, meisje. Maar een góede partner, daarvoor moet je geluk hebben.’ Daniëlle zegt te hopen dat het geluk dan snel mag komen, want ze heeft haast.

Daniëlle is actief op de site Match4me en treft een kennismakingsverzoek. Het is een ondernemer van 44 jaar die in de Belgische Kempen woont. Hij is een buitenmens die van de natuur houdt. De man is een weduwnaar zonder kinderen, voor Daniëlle een aanbeveling, want zo iemand moet toch weten hoe het is om zich aan een partner te hechten. Ze gaat in op de uitnodiging en maakt kennis met Ruben Zadelhof. Hij bezit een aardig huis op een landgoed dat gekocht is van de revenuen van zijn ‘uitvindingen’ en projecten die hem kennelijk geen financiële windeieren hebben gelegd.

Nadat zijn beide ouders aan kanker waren overleden werd Ruben een fervent aanhanger van natuurlijk en biologisch eten. Hij houdt van een gezonde levensstijl. Daniëlle merkt al gauw dat Ruben nog steeds veel verdriet heeft over Els, zijn eerste partner die hem al jaren geleden is ontvallen. Nog steeds voelt hij haar gemis. Tijdens emotionele buien kan hij soms niet geloven dat ze is overleden.

Daniëlle wordt erg verliefd op Ruben en dat is wederzijds. Na enige tijd besluit ze haar appartement in Nederland te verhuren en definitief in te trekken bij haar vriend. Ze heeft medelijden met Ruben dat hij de dood van Els zo moeilijk kan accepteren en stelt zich als doel hem de rust van een nieuwe partner geven.

Soms gelukt dat haar en lijkt Ruben zich geheel op haar te richten. Hij verwent Daniëlle en stimuleert haar carrière als violiste. Maar er zijn ook andere momenten wanneer Ruben zich in een irreële wereld lijkt te bevinden. Dit brengt hem af en toe zelfs in moeilijkheden waaraan de politie te pas moet komen. De oudste zus van Ruben en vrienden uit de tijd dat deze nog met Els samen was benaderen Daniëlle of ze met Ruben wel gelukkig is. Daniëlle weert vragen hierover af, maar het maakt haar wel onzeker. Kan Ruben zich ooit losmaken van zijn Els of zit hij hopeloos verstrikt in het verleden?

Auteur

Cécile Ickenroth (1967) schrijft columns, recensies en interviews voor het blad Pianowereld. In Date met een derde komt de relatie tussen Daniëlle en Ruben in steeds heftiger vaarwater terecht. Daarbij ontdekt Daniëlle enkele schokkende gebeurtenissen uit het verleden van Ruben en Els. De spanning loopt op wanneer Daniëlle in verwachting raakt en Ruben zich mag verheugen op een nieuwe stamhouder. Zal hun relatie een mogelijke persoonlijkheidsstoornis van de aanstaande vader kunnen verdragen?

 

 

Een zorgvuldig gedoseerde opbouw van frustraties leidt tot een beklemmende roman over traumatisch samenleven.

Cécile IckenrothDate met een derde. ISBN 978-94-640-2105-9, 279 pagina’s, € 21,99. Enschede: Boekengilde.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.