Een gemakkelijke prooi

Jongens op de vlucht

Twee jongens uit verschillende culturen, de een uit Nederland en de ander uit Afrika ontvluchten hun slechte thuissituatie en worden het slachtoffer van mensenhandelaars.

Youssef is een jongen in Mali. Hij heeft geluk gehad want hij is opgevangen door Khagija, een vrouw die zich ontfermt over dakloze zwerfkinderen. Youssef voelt zich te oud voor dit pleeggezin. Hij wil de wereld in. Op goed geluk gaat hij op weg. Al gauw heeft hij een vriendje. Deze haalt hem over om naar Europa te gaan. Ze gaan op weg en overal zoeken ze een baantje om het vervoer te betalen. Zijn vriend krijgt echter een ander idee, mannen hebben hem overgehaald om Toeareg-strijder te worden en te vechten tegen jihadistische strijders. Youssef gaat alleen verder. Hij heeft geen geld om zijn transport te betalen. Een man benadert hem en belooft transport naar Europa. De lange tocht naar Europa gelukt en uiteindelijk komt hij terecht in Nederland. Welke tegenprestatie wordt gevraagd? Hij wordt benaderd door een Afrikaanse man. Deze brengt hem naar een fabriek waar jongens werken en wonen. Het blijkt een gevaarlijke chemische fabriek zijn.

Thiemo is een puber die alleen woont met zijn moeder. Ze heeft weinig tijd en aandacht voor hem en op school gaat het slecht. Hij probeert aansluiting te krijgen bij een groep jongens. Ze maken misbruik van hem door hem te laten stelen. Als hij Chimène ontmoet, een mooi meisje dat aandacht voor hem heeft, verandert zijn leven. Het lijkt mooi, maar door haar komt hij in milieus waar hij moet meewerken aan seksontmoetingen. Chimène heeft hem gelokt, ze is een lovergirl. Een tijdje werkt hij mee, hij moet wel, want ze dreigen filmpjes op het internet te zetten. Toch wil hij ontsnappen.

Auteur

Norman Jansen is werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee en expert op het gebied van mensenhandel en mensensmokkel. Met zijn gezin heeft hij langere tijd in het Caribisch gebied gewoond, waar hij vooral werkzaam is geweest binnen het domein justitie en opsporing. Inmiddels is hij terug in Nederland en heeft hij zich toegelegd op het schrijven van fictie en non-fictie. In zijn eerste roman De stilte van het water geeft Norman een bijzondere inkijk in de schokkende wereld van de mensenhandel. Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten. Ook deze tweede roman berust op eigen ervaringen en handelt ook over mensenhandel.

Beide verhaallijnen komen in bepaalde opzichten met elkaar overeen. Het gaat om kwetsbare, beïnvloedbare jongens. Ze nemen steeds de verkeerde beslissingen omdat ze beïnvloed worden door mensen met mooie praatjes. Ze staan alleen en hebben niemand die ze zou kunnen waarschuwen. We kennen allemaal de verhalen van mensenhandel, maar in deze roman gaat het om twee concrete voorbeelden, de lezer maakt alles van dichtbij mee. De auteur is er uitstekend in geslaagd om op deze manier te laten zien hoe verschrikkelijk slecht de jongens worden behandeld. Hun bazen, meestal aangeduid als ‘de mannen’ blijven vrij onzichtbaar, duidelijk is wel dat zij deze de jongens alleen zien als gebruiksmiddel, voor het menselijke hebben ze geen oog.

Jansen schreef een nuttig en aangrijpend boek. Over jongens in de mensenhandel is niet zo veel bekend, meestal gaat het over vrouwen. Op schrijven over jongens rust een taboe. Het is jammer dat de informatie over de mensensmokkelaars wat vaag blijft. De grote lijnen zijn duidelijk, maar hoe zit de organisatie van handelaars eruit? De mysterieuze in het blauw geklede Toeareg met zijn netwerk blijft geheimzinnig. Youssef sloot een soort akkoord met hem en wist dat hij ooit een tegenprestatie zou moeten leveren. Opeens duikt in Nederland een Afrikaan op die hem tot dwangarbeid aanzet.

Wat Thiemo betreft is het ook vaagheid troef. Wie zijn toch de mannen die hem tot seksarbeid dwingen? Er is ook geen enkele informatie over de klanten en datgene wat hij moet doen. Het is allemaal erg genoeg, maar wat meer bijzonderheden zou de informatie wat vollediger maken.

Een aangrijpend en informatief boek.

Norman Jansen – Een gemakkelijke prooi. ISBN 978-94-9293-946-3, 217 pagina’s, € 20. Amsterdam: Futuro uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misbruik. Bookmark de permalink.