Wat zit je haar goed!

Vragen en antwoorden over liegen en leugens

‘Blij dat mijn kind liegt’.

Op de kaft van dit boek over liegen en leugens is een opvallende, hardblauwe sticker getekend met daarop de tekst ‘Al meer dan 100.000 ex. verkocht!’ Dát trekt de aandacht. En het maakt nieuwsgierig ook. Want wat moet dit een bijzonder, lezenswaardig en boeiend boek zijn, dat er vóór u al 100.000 mensen besloten tot aanschaf. In die rij sluit u gaarne aan.

Slimme tante, de auteur van dit amusante boekje. Want de lezer die is gevorderd tot hoofdstuk 29, waarin het onderwerp Liegen cijfers inderdaad nooit wordt behandeld, komt niet alleen de stelling tegen Cijfers kunnen niet liegen, maar leugenaars kunnen wel cijferen maar ook een aantal voorbeelden die deze uitspraak onderbouwen. We hebben twee keer per week seks. Nederlanders boven de 18 jaar drinken 83 liter bier per jaar en Tsjechen twee keer zoveel. We consumeren vijftig kilogram suiker per jaar En tot slot: Al meer dan 100.000 ex. verkocht! Waarop het kwartje van de kaftsticker valt. Een creatieve leugen.

Tussen de 69 mini-hoofdstukjes vond ik de tekst over het liegen van kinderen een opmerkelijke. Psychologen hebben onderzocht welke kinderen meer of minder liegen. De uitkomst was dat een kind met een groot verbaal werkgeheugen – ook wel auditief werkgeheugen genoemd – het best kunnen liegen. Zij zijn in staat dingen te combineren en te deduceren en zijn in staat details te veranderen om het verhaal van hun leugen acceptabel te maken. Kinderen die het best kunnen denken. het beste geheugen hebben en dus intelligenter zijn, liegen het best. Wellicht zijn ouders teleurgesteld als ze horen dat hun kind een bedreven leugenaar is, maar met deze uitkomsten kunnen ze toch blij zijn.

Auteur

Annemiek van Kessel studeerde Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze begon in 1995 haar eigen adviesbureau voor personeelszaken. In 2007 hing ze haar lier aan de wilgen en begon met schrijven. Ze debuteerde met Zielenroerselen (samen met Anthon Philips), daarna volgden vijf andere boeken waaronder als laatste in 2018, Rijden jullie ook voor duiven?, over het werk van de Dierenambulance.

 

Het boek over leugens staat vol weetjes en ditjes en datjes, van zowel lichte als zwaardere aard. Mag je een leugentje om bestwil vertellen, moet je een dementerende vertellen dat zijn familielid is overleden, kunnen foto’s liegen, mag je liegen over vreemdgaan, mag een arts liegen? Wat die laatste vraag betreft: een arts houdt bij het spreken rekening met de psychische gesteldheid van de patiënt die tegenover hem of haar zit: niet iedereen kan de waarheid verdragen als hem de dood wordt aangezegd. En soms moet een arts ‘cultureel-bepaald liegen’. Het is niet respectvol tegen een islamiet te zeggen dat hij doodgaat, want daarmee gaat de arts in de schoenen van Allah staan. In de Chinese cultuur roept een arts die de dood aanzegt boze geesten op. Je moet het allemaal maar weten, het zou een speciaal onderdeel van de opleiding tot arts moeten zijn.

Veel mensen liegen over hun CV. Val je door de mand, dan betekent dat ontslag. En al helemaal als je niet alleen een extra diploma gelogen hebt, maar een studiejaar in den vreemde in werkelijkheid in de gevangenis hebt doorgebracht. Van Kessel adviseert werkgevers vanuit haar voorgaande professie, een CV altijd deugdelijk te checken.

Al met al is dit boek over liegen en leugens het lezen meer dan waard. Waarbij ik er graag één waarschuwing aan toevoeg: de bewijzen van Van Kessel klinken zó overtuigend dat u moet uitkijken na lezing van dit werk niet wantrouwig te zijn geworden.

Plezierig, het aanschaffen en lezen waard. En geloof mij, dat is de waarheid.

Annemiek van KesselWat zit je haar goed! ISBN 978-94-6297-167-7, 224 pagina’s, €17,50. Amsterdam: Uitgeverij De Kring 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.