Val

IJselijke afrekening

De bijzondere privédetective Alex Berger schiet de afdeling Moord van de Brusselse politie te hulp bij een meervoudige moordzaak die tot ver over de grenzen blijkt te gaan.

Roisin Benting, een eenentwintig jarige studente, was niets vermoedend haar Londense flat binnengegaan. Volkomen verrast werd ze vastgegrepen en had ze het bewustzijn verloren. Toen ze bijkwam lag ze op de vloer van de badkamer en was de man bezig haar beha en ondergoed van haar lichaam te knippen. Ze kon zich nauwelijks bewegen, want ze was helemaal vastgebonden. Eenmaal naakt, tilde haar overvaller het meisje op en legde haar in de vrijstaande badkuip, waarvan de bodem geheel bedekt was met ijsklontjes.

Roisin wist toen absoluut zeker van dat ze zou sterven. De kou van het ijs drong door en ze versteende tot op haar bot. Uiteindelijk haalde de man een stuk touw tevoorschijn. Het was van het gladde, fel oranje soort. Roisins lichaam stond in de alarmstand, maar ze kon niets uitrichten toen het sterke koord om haar hals werd aangetrokken en het leven uit haar week.

Ze kon onmogelijk weten waarom dit lot haar had getroffen. De laatste gewaarwording was een aftershave van kruiden, muskus en citrusvruchten. Het laatste beeld waren de witte rozen die in grote vazen stonden.

Hoofdinspecteur Sara Cavani van de Brusselse moordbrigade werd door hoofdcommissaris Reynders op de zaak gezet. De moord op Roisin Benting was een week oud en had een connectie met Brussel. Op het lichaam van het slachtoffer was namelijk een sneeuwbol van het Atomium aangetroffen. Aangezien de Londense politie geen enkel aanknopingspunt had gevonden was via Interpol Brussel ingeschakeld. Het zou niet lang duren of de Brusselse moordbrigade zou direct betrokken worden.

Philippe Platel was een geslaagd advocaat die werkzaam was bij Brusselse bedrijven die dagelijks de Europese instellingen platliepen. Hij had zojuist een goed verlopen vergadering achter de rug.

Een ferme klap met een zware staaflamp maakte een einde aan zijn goede humeur en niet veel later aan zijn leven. Toen hij na de klap bijkwam met een scheurende pijn voelde hij dat hij vastgebonden stond aan een paal. Hij droeg geen broek, sokken of schoenen meer, maar stond in een teil met ijsblokjes. Zijn mond was dicht getapet. Hij zag een man met een stuk fel oranje touw. Er was geen ontsnappen mogelijk toen deze naast hem kwam staan, het touw om zijn nek legde en hem langzaam begon te wurgen.

Platel, eenenveertig jaar oud, werd gevonden met al zijn geld en creditcards nog in zijn binnenzak. Het was zeker geen roofmoord. Wel vonden ze een sneeuwbol met daarin een miniatuur Atomium. Ook nu stond de politie voor een raadsel. Voor hoofdinspecteur Sara Cavani alle reden om haar vroegere chef Alex Berger, nu privédetective, te vragen haar te helpen beide zaken op te lossen.

Auteur

Toni Coppers (1961) schreef vele thrillers. Hij werd vooral bekend om zijn serie boeken met commissaris Liese Meerhout in de hoofdrol. In 2014 won hij de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller en in 2015 de Hercule Poirot-publieksprijs. Val is de tweede roman met Alex Berger als protagonist. In 2017 verscheen het eerste boek, De zaak Magritte. Beide boeken staan verder ‘los’ van elkaar.

 

 

De twee moorden waarbij ijsblokjes en het Atomium kennelijk een belangrijke rol spelen, ontwikkelen zich tot een ingewikkeld complot waarin de dure jetset in Italië en Zwitserland, een tonnen zwaar beeld van het Paaseiland en nog meer slachtoffers een rol spelen.

Langzaamaan weet Berger door te dringen in een bastion van familiegeheimen, zwijgzame getuigen en ondoordringbare archieven. Uiteindelijk worden de mysteries opgelost en komt de moordenaar in beeld. Dan kan de jacht pas goed beginnen.

Toni Coppers laat de lezer trappelen van ongeduld.

Toni Coppers – Val. ISBN 978-90-223-3724-0, 384 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Standaard Uitgeverij / Manteau 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.