Gevonden geld

Van de wieg tot het graf geregeld

Sparen en besparen levert goud geld op.

Zegelboekjes, hypotheeklasten, wel of niet in gemeenschap van goederen trouwen, profiteren van subsidies, pensioen, lijfrente, scheiden en alimentatie…. Het zijn allemaal woorden die in mensenlevens voorkomen. Het zijn allemaal woorden die te maken hebben met blijdschap, emoties, vreugde of verdriet en in elk geval met GELD. Want of we nu rijk of arm zijn, werkloos of voorzien van een goede baan, we hebben allemaal te maken met doodgewone maandelijkse lasten. We moeten eten kopen, hypotheek of huur betalen, zelf studeren of kinderen laten studeren, een auto rijden of met het OV gaan.

Wim Sonneveld zong ooit als Willem Parel – de plat pratende zoon van een Amsterdamse orgeldraaier – een opsomming van de gangbare benamingen van geld in plat Amsterdams. Buiten ‘Poen’, de titel van het lied, zijn de pecunia vele namen geschonken. Voor Willem Parel was één ding zeker: voor geld moest je hard werken, dat vond je niet.

Auteur

Annemarie van Gaal (1962) volgde na haar schooltijd een opleiding tot directiesecretaresse en groeide door tot projectmanager bij uitgeverij VNU. In 1990 ging ze met Derk Sauer naar Moskou om voor de VNU Moscow Magazine op te zetten. Nadat dit project mislukte bleef ze in die stad en lanceerde de Russische versie van Cosmopolitan, Marie Claire en Good Housekeeping. In 2000 kwam ze terug in Nederland. Ze werkte in diverse hoge financiële functies. Ze schrijft onder meer columns voor De Telegraaf en maakt tv-programma’s.

Ook voor Van Gaal ligt het geld niet op straat, maar in een handzaam boek met 143 adviezen leert ze haar lezers wel hoe je via sparen, verstandig beleid, juiste timing en besparen – dat laatste vooral – zoveel minder geld uitgeeft, dat rood staan niet meer hoeft voor te komen. Rood staan kost te veel rente.

Ze leert haar lezer keuzes maken, adviseert hem (of haar natuurlijk) vooral ook twee bankrekeningen te nemen: één voor de vaste lasten en één voor de boodschappen. Ze adviseert om alles wat met financiën te maken heeft goed te organiseren want ‘dat is het halve werk’ en – ook heel belangrijk – te zorgen dat er altijd een appeltje voor de dorst is voor onverwachte zaken: een kapotte wasmachine, een auto in de prak, kinderen die allemaal tegelijk uit hun schoenen en kleren groeien, het komt altijd ongelegen. Een noodpotje dus, een buffer en spaarvarken vol, hoe u het noemen wilt. Zo’n appeltje zorgt ervoor dat u nooit behoeft te gaan lenen. Schulden lopen maar al te vaak uit de hand. En schulden bij vrienden zijn slecht voor de vriendschappen.

Het is onmogelijk voorbeelden uit dit geweldige boek aan te halen zonder dat de ene tip de andere tekortdoet. Het boek is helder geschreven, bevat adviezen voor jong en oud uit allerlei verschillende maatschappelijke lagen en daarmee is het een boek dat niemand mag missen.

De allerlaatste tip uit dit boek? Geld alleen maakt niet gelukkig. Geld is niet alleen zaligmakend, stelt de auteur. Financiële vrijheid staat niet gelijk aan geluk. Geluk komt namelijk niet uit je portemonnee, geluk zit in je. Maar financiële vrijheid is fijn en het geeft je rust.

Waarmee het financiële genie Annemarie van Gaal toch de overstap maakt naar het lied dat Sonneveld als Willem Parel zong: Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is, Maar geld doet wonderen en vooral als het een hoop is. Poen Poen Poen Poen!

Een geweldig boek, geschreven door een raadgever van de bovenste plank, die iedereen gul laat delen in haar kostbare kennis.

Annemarie van GaalGevonden geld. ISBN 978-94-6156-269-2. 160 pagina’s. €16,95. Haarlem: Bertram+ de Leeuw 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.