Rode nevel

Hoe ziet de wereld eruit in 2054?

In het binnenland van Brazilië heeft een miljardair een nieuwe ‘Space Valley’ opgebouwd. Ruimtevaart moet de wereld redden.

Het verhaal speelt zich af in 2054 in Brazilië. In de voormalige oerwouden is een nieuw Space Valley verrezen. Een kilometerslange aaneenschakeling van onderzoekscentra en hightechbedrijven rond ruimtevaart. Er is ook een prestigieuze universiteit: het International Institute for Slow Science (IISS). In één van de studentenpubs op de campus van IISS is een studentenfeest waar een meisje tijdens een optreden plotseling overlijdt. Inspecteur Ana Diaz probeert de dader van deze moord te vinden. Drugs, in 2054 vooral synthetische drugs, spelen een grote rol.

Auteur

Dirk Speelman studeerde klassieke talen en informatica. Hij is hoogleraar computationele corpuslinguïstiek aan de Katholieke Universiteit te Leuven. Zijn onderzoek richt zich op het zoeken van patronen in grote collecties van taalmateriaal (‘Corpora’ in het jargon) met behulp van digitale technieken. Deze deskundigheid is grotendeels terug te vinden in zijn roman. Technologische ontwikkelingen, zoals artificiële intelligentie en big data, lopen als een rode draad door deze debuutroman.

Het grootste gedeelte van deze ‘thriller’ is sciencefiction. Het gaat over een idealistische miljardair die de ruimte in wil om op Jupiter contact te zoeken met superintelligente aliens die onze ecologische problemen zouden kunnen oplossen. Dit wordt asteroïde ontginning genoemd. Onderzoekingen met de Rosettecode liggen hieraan ten grondslag. Dit alles is een geheim dat de miljardair Henrique de Graef wil bewaren, anders vallen er doden. Zijn vrouw Amalia is zelf onderzoekster en daarbij één van de gevaarlijkste verdedigers van de geheime onderzoeksresultaten.

Het is best een lastig boek. Er komen ellenlange gesprekken in voor vol met ingewikkelde termen. Voor liefhebbers van sciencefiction en ruimtevaart misschien om te smullen, maar voor de gemiddelde thrillerliefhebber zijn die gedeelten heel taai en nauwelijks om door te komen. De schrijver heeft veel van zijn actuele wetenschappelijke kennis gebruikt, dat is duidelijk, maar hij had alles iets eenvoudiger moeten vertellen.

Gelukkig zijn er naast studenten en geleerden ook politiemensen aan het woord. Zulke gedeeltes vormen een verademing. Tevens is er dan ook sprake van spanning. De stukken die zich afspelen in het uiterst luxueuze appartement van Amalia de Graef met de politiemensen Rafael da Silva en later Ana Diaz zijn bloedstollend spannend. Een ander heel spannend fragment is het bezoek van Ana en Rico aan het futuristische pretpark Flash Gordon. De bezoekers kleden zich in een metalen pak en worden door magnetische krachten door de lucht geslingerd. Met Rico gaat iets mis, de ‘perfecte’ technologie hapert.

Zo bevat deze roman ook de nodige spanning. De schrijfstijl is superieur, zoals te verwachten is van een professor taalkunde. Je zou het boek dan ook nog een literaire thriller kunnen noemen. Maar het is zeker niet geschikt voor een breed publiek.

Een interessante sciencefiction roman met thrillerachtige elementen..

Dirk Speelman – Rode nevel. ISBN 978-90-2233-710-3, 320 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Uitgeverij Angèle / Manteau 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.