Casimir

Gat in je bestaan

Om zijn leven zin te geven vertrekt Cas naar Argentinië. Hij hoopt er zijn nichtje Blokkie te vinden. Helaas reist Vriend Alcohol met hem mee.

Blokkie is Cas’ nichtje. Haar vader en zijn moeder zijn broer en zus van Spaanse komaf. Cas’ vader heeft jaren geleden de huwelijkse pijp aan Maarten gegeven en was kort daarna door een ongeval overleden. De Spaanse vader van Blokkie aardde niet in Nederland en keerde terug naar Spanje.

Cas, een afkorting van Casimir, heeft een jonger broertje, Jasper. Cas en Blokkie, die eigenlijk Laetitia heet, maar alleen door haar moeder zo wordt genoemd, zijn van dezelfde leeftijd.

Omdat beide vaderloze gezinnen intensief met elkaar omgaan en op een gegeven moment zelfs bij elkaar intrekken beleven Cas en Blokkie samen een intensieve kindertijd. Ze zijn buitengewoon op elkaar gesteld.

…Een heel leven naar de kloten, door een paar noodlottige seconden. Blokkie kom me troosten. Leg je hand op mijn borst en lach je lach die van vroeger. Alleen ik weet hoe mooi je tanden scheef staan. Blokkie, lieve Blokkie…

Zoals dat nu eenmaal gaat beginnen neef en nicht elkaar te ontgroeien. In de ontwikkeling naar volwassenheid verandert de belangstellingssfeer. Cas ziet zijn toekomst als beroepsfotograaf en zweert tegen de stroom in bij de analoge fotografie. Blokkie gaat in Wageningen studeren. Zij krijgt een voorsprong op Cas die langer dan zij over de middelbare school doet. Enkele jaren verder blijkt de carrière van Cas als fotograaf helaas moeizaam te verlopen.

Na een teleurstelling besluit Cas het roer geheel om te gooien. Hij schaft zich een peperdure nieuwe analoge camera aan en reist af naar Argentinië. Niet alleen om daar een reportage te maken die volgens hem ongetwijfeld tot een grote doorbraak zal leiden, maar ook om Blokkie terug te vinden. Volgens de berichten woont zij met een geliefde in het land van Buenos Aires. Cas wil haar dolgraag terugvinden.

Helaas blijkt zijn reis niet erg fortuinlijk te verlopen. Cas wordt daarbij voortdurend ernstig gehinderd door een ongenode gast die hem dagelijks vergezelt. De alcohol.

Auteur

Rob Nieuwenstein schrijft verhalen, gedichten, songteksten en columns. Dit is zijn debuutroman.

 

 

 

 

 

 

Vanaf het begin wordt duidelijk dat hoofdpersoon Cas gebukt gaat onder een gebeurtenis die voor zijn persoonlijk leven verstrekkende gevolgen blijkt te hebben. Gaande zijn verblijf in Argentinië wordt een leven geschetst van iemand die regelmatig naast het geluk grijpt.

Een grote hinder blijkt zijn Franse vriend, de cognac. En als die vriend er even niet is, voldoen andere spiritualiën. Wanneer hij in Buenos Aires verschillende tegenslagen krijgt te verwerken en Blokkie lastig valt te traceren, neemt de alcoholconsumptie toe.

Romans waarin alcoholverslaving een belangrijke rol speelt zijn niet heel dik gezaaid omdat een verslaving aan de auteur de beperking van uitzichtloosheid oplegt.

Twee beroemde boeken met een aan alcohol verslaafde protagonist Onder de vulkaan (1947) van Malcolm Lowry en Het verloren weekend (1944) van Charles Jackson zijn echter schitterende romans over dit onderwerp. Ook dit boek lijkt geschreven in deze traditie en spitst zich toe op de worsteling tussen hoop en teleurstelling. Daarbij is het ook een roman waarin de vraag naar eigen schuld of pech even pregnant is als de onoplosbare zucht naar verdovende dranken.

Geen gemakkelijk onderwerp. Desalniettemin een compacte, goede roman

Rob Nieuwenstein – Casimir. ISBN 978-94-636-5248-3, 215 pagina’s, € 19,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.