Bericht van de overkant

Post mortem

Wanneer iemand in zijn slaap praat kan het geen kwaad op te nemen wat hij te zeggen heeft.

Zijn vrouw beweert al jaren dat hij in zijn slaap praat. En dan niet zomaar wat woorden of kreten, nee, het gaat om hele verhalen. Ze noemt het zelfs epische verhalen.

De pratende slaper schijnt er zelf geen enkele last van te hebben en wordt ’s morgens verkwikt wakker. Tot overmaat van ramp en tot grote ergernis van de echtgenote is de slapende kletskous niet ervan te overtuigen een hele nacht weer eens te hebben vol geluld. Het enige wat er opzat was een recorder naast de sponde te plaatsen en op te nemen wat er in de kleine uurtjes zoal te horen was.

De volgende dag was het uur van de waarheid aangebroken. De slaper moest erkennen dat zijn stemgeluid urenlang was opgenomen. Echter de woorden waren toch beslist niet aan zijn brein ontsproten. Om klaarheid te krijgen besloot de nachtelijke redenaar het referaat dat volgens hem onmogelijk het zijne kon wezen op papier te zetten. Het bleek een wonderlijk verhaal.

Auteur

Rudy Soetewey (1955) is een Vlaams schrijver van vele thrillers en toneelstukken. Hij won in 2011 de Hercule Poirot-Prijs met de roman Getuigen en in 2013 de Diamanten Kogel met het boek 2017.

 

 

 

 

 

In dit boek neemt hij de lezer mee met een opmerkelijke thriller, want de man die via de slaper zijn verhaal doet begint als volgt: Laat ik duidelijk zijn. Ik ben dood. Overleden. Ja, ontslapen. Ter ziele gegaan. Gestorven dus. Ik ben er niet meer. Morsdood.

Alles bij elkaar hebben er ongeveer 108 miljard mensen ooit op aarde geleefd. Wat is er met die mensen gebeurd? Er valt niets te bewijzen. Er zijn alleen veronderstellingen. Soms sterke geloofsovertuigingen, soms eindeloze twijfels, soms absolute zekerheden. In elk geval wordt de lezer getrakteerd op een leven na de dood dat plotseling ongekende mogelijkheden biedt, maar net als aardse bestaan ook zijn beperkingen.

De auteur moet in elk geval gecomplimenteerd worden met een aantal antwoorden op vragen die ons stervelingen kunnen knellen. Hij heeft een tamelijk samenhangend systeem ontworpen van wat ons te wachten staat als we voor de laatste keer onze ogen sluiten. Daarbij is de titel omineus, want hoe je wendt of keert, berichten van de overkant, berichten van overledenen, nou ja die zijn er niet of ze zijn uitermate cryptisch. Hoe komt het dan dat er toch zo’n bericht de wereld der levenden bereikt?

Deze roman is een oorspronkelijke, atypische thriller waarin de schrijver met de doodsangsten van zijn lezers aan de haal gaat en hen daarbij keer op keer op het verkeerde been zet.

Hoewel sommige personages in het boek daar anders over denken, zullen de meesten na lezing vermoedelijk blij zijn dat hun klokje nog niet geslagen heeft.

Rudy SoeteweyBericht van de overkant. ISBN 978-94-600-1853-4, 248 pagina’s, € 20,00. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.