Trouw

aan mijn man en zijn minnares

In mijn borstkas huilt een wolf om jullie bedrog.

Sarah Domogala, haar man Tomas Kaan en hun kinderen wonen in de Franse Pyreneeën. Voor er kinderen waren was Sarah filmer, haar man is dat nog steeds. Hij reist regelmatig naar Amsterdam als het werk zijn aanwezigheid eist. De twee werden al jong onstuimig verliefd op elkaar, kinderen waren een logisch vervolg op hun relatie. En hun verhuizing naar een plek waar in plaats van de jachtige drukte de pure Natuur zou heersen, was dat eveneens. Sarah is een mens met voelsprieten voor de natuur, ze wil Moeder Aarde voelen tot in haar diepste wezen en opgaan in zuiverheid. Haar spirituele interesse groeit, tot irritatie van Tomas. En die onwil van hem heeft gevolgen.

Want als Tomas op reis is geweest naar Amsterdam voelt Sarah aan dat er iets niet goed zit. Hij ontwijkt haar blik, gaat naar buiten om te telefoneren, trekt zich bijna onmerkbaar terug. En dan overkomt Sarah wat zij ook uit haar jeugd kent: haar ouders verlieten elkaar nadat haat vader een verhouding begon met een 15 jaar jongere vrouw. Ze had zich voorgenomen dat zoiets haar – al zou het maar om de kinderen zijn – nooit zou overkomen. En nu blijkt Tomas een verhouding te hebben met een  bloedmooie vrouw met een lijf dat nog niet getekend is door bevallingen en die vijftien jaar jonger dan Sarah. De geschiedenis herhaalt zich, maar Sarah wil het niet laten gebeuren. Ze roept de hulp van Moeder Aarde in, maar die geeft geen antwoord. Hoe moet ze verder leven na het grote verraad?

Auteur

Sarah Domogala (1978) is filmmaker, schrijver, columnist voor het tijdschrift Happinez en healer. Ze debuteerde als schrijver succesvol in 2017 met De kunst van het verdwijnen, een persoonlijk verhaal over haar burn-out. Ook dit tweede boek is een egodocument. Ze woont afwisselend in Zuid-Frankrijk en Zuid-Limburg.

 

 

In dit boek schijft Sarah twee brieven: één aan Tomas en één aan de jonge minnares. Die brieven staan niet vol verwijten, maar pogen begrip op te brengen. Ook tracht ze de twee te vertellen hoe de liefde ooit is ontstaan van waaruit zij en Tomas begonnen en hoe belangrijk die is in het leven. Ze wil vechten, de liefde terughalen.

Domogala schrijft poëtisch, emotioneel en spiritueel. Ze heeft een prachtige pen. Zelf was ik minder gecharmeerd van haar gesprekken met en zoektocht naar Moeder Aarde. Voor mij is dat ‘zweverig gezeur’, voor de ander een ‘waardevolle zoektocht’. De auteur presenteert zich in haar cv niet voor niets tegenwoordig als healer.

Een opmerkelijk eerlijk boek over een taboedoorbrekend onderwerp en daarmee het lezen zeker waard.

Sarah DomogalaTrouw. Brieven aan mijn man en zijn minnares. ISBN 978-90-4682-649-2, 159 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.