Winterland

Terreur van twee kanten

In Kopenhagen wordt een afgrijselijke bomaanslag gepleegd. De Deense politie trekt alles uit de kast om de daders te vatten.

Het is bijna kerst 2016. Midden in de nacht worden een man en vrouw hardhandig in hun slaap gestoord. Verweer heeft geen zin, smeken helpt niet, de man wordt als een beest vermoord. …De vrouw draait haar hoofd wanhopig opzij om het niet te hoeven zien en doet haar ogen dicht Wat ze echter niet kan voorkomen, is dat het krakende en tegelijkertijd zompige geluid van een schedel die als een overrijpe watermeloen gespleten wordt, tot diep in haar hersenen doordringt

De tweeënveertigjarige Signe Kristiansen heeft ook de explosie gehoord. Na haar chef, de hoofdinspecteur Erik Merlin, is zij bij de afdeling Moordzaken van de Politie Kopenhagen de tweede in de telefoonketen om een actie te beginnen. Daar is op die namiddag op 23 december alle reden voor. Een enorme ontploffing midden in het centrum bij de traditionele kerstmarkt heeft namelijk een bloedbad aangericht. Naast alle chaos en vernieling blijken negentien dodelijke slachtoffers te betreuren.

Het duurt niet lang of de afdeling Moordzaken is op volle sterkte, waardoor de jacht op de niets ontziende verantwoordelijke smeerlappen kan worden geopend. Wanneer de opnames van de bewakingscamera’s worden bekeken doet de politie een verbijsterende ontdekking.

Terwijl het onderzoek de eerste 24 uur onder hoogspanning plaatsvindt denkt Signe terug aan de tijd dat Martin Juncker haar collega was. Hij was een ongenaakbaar persoon, maar een fabelachtige politieman die vele successen op zijn naam had staan. Niet lang geleden was hij helaas verwikkeld in een buitenechtelijke affaire met een advocaat met wie hij om juridische redenen nooit het bed had mogen delen. Er zat voor zijn superieuren niets anders op dan hem uit zijn functie te ontslaan. Juncker mocht blij zijn dat hem nog de leiding over een klein politiebureau in de buitengebieden van Seeland werd gegund.

Martin Juncker onderging zijn lot als saaie dorpsklabak. Tot zijn verbazing werd hij echter vrijwel onmiddellijk geconfronteerd met een afschuwelijke moord. Na een klacht over eindeloos blaffende honden die kennelijk al dagen geen eten hadden gehad vond hij in een verlaten woning een man wiens schedel op heftige wijze was ingeslagen.

Omdat de afdeling Moordzaken letterlijk handen tekort komt bij het onderzoek naar de terreuraanslag krijgt Juncker het groene licht de moord zelf op te gaan lossen.

Samen met twee ondergeschikten komt hij er snel achter dat het slachtoffer getrouwd was. Waar is zijn echtgenote? Is zij misschien de dader? Er zijn eigenlijk nauwelijks aanknopingspunten. Wanneer een filmpje opduikt met de vrouw in de hoofdrol blijkt dat er veel meer aan de hand is.

Auteurs

De Deense journalisten Kim Faber en Janni Pedersen debuteren als duo met deze politieroman

 

 

Het boek begint met twee verhaallijnen. Enerzijds de terreuraanslag op de kerstmarkt en anderzijds de moord waarvoor Juncker wordt gesteld. Het duurt niet lang of in beide gevallen moeten de daders in dezelfde hoek worden gezocht.

De auteurs slagen erin op meeslepende wijze de lezers te laten smullen van spannend recherchewerk. Met Signe en Martin in de hoofdrollen wordt een complot, waarin uiterst rechtse krachten en islamitische fundamentalisten elkaar lijken te vinden, op geraffineerde manier ontrafeld. De roman is bovendien buitengewoon actueel want het laat zien wat er kan gebeuren wanneer IS-strijders vanuit Syrië terugkeren naar Europa..

Een Deense topthriller.

Kim Faber & Janni Pedersen – Winterland. Vertaald uit het Deens (Vinterland) door Corry van Bree. ISBN 978-94-027-0489-1, 416 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: HarperCollins 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.