Het tweede skelet

Bizarre vondst zet inspecteur op scherp

Van een paar botten schrikt de doorgewinterde speurder Luk Borré echt niet meer op. Maar nu hij plaatsvervangend overste is neemt de druk toe. Zouden de beenderen van de vermiste zoon van zijn collega kunnen zijn?

Ma belle Knokke, Knokke ma belle. Luk Borré en zijn collega’s krijgen toch een iets ander gevoel bij hun zo geliefde kuststad als er in het nabij gelegen Eelko een menselijk skelet wordt aangetroffen in aanvulzand dat uit Knokke komt. Een ingeslagen schedel, kleine botten, verpakt in twee dozen. De stoffelijke resten moeten willens en wetens zijn weggewerkt. Of niet?

Luc Borré, tijdelijk hoofd van het team, laat zich leiden door zijn gewaardeerde collega Daniël Pistens. Zijn oudste zoon was bij de marine en sloeg zo’n vijftien jaar geleden over boord. Hij is ervan overtuigd dat hij eindelijk zijn zoon heeft gevonden. Borré gunt het hem, maar hij heeft zo zijn twijfels. Bovendien kost een onderzoek naar de schier onmogelijke identificatie te veel geld.

Pistens gaat zijn eigen weg. Hij neemt het zijn vriend Borré kwalijk dat hij niet alles op alles zet de zaak op te lossen. Hij richt zijn pijlen op de aannemer, de ruige Barend Cools, die tegen de wil van zijn baas met zijn dochter Annemie is getrouwd.

Auteur

Zakenman Jos Pierreux (1957) legde zich acht jaar geleden volledig toe op het schrijven van misdaadverhalen. Hij heeft inmiddels diverse romans en zeventien thrillers met Luk Borré in de hoofdrol op zijn naam staan. In 2018 sleepte hij met Niets erger dan spijt de Hercule Poirotprijs in de wacht, de felbegeerde prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman.

 

 

Luc Borré weet dat de zaak wellicht niet op te lossen is. Er is immers geen enkele aanwijzing. Van wie zijn die botten? Maar hij wil ook nog even scoren voordat overste Theofiel Mangels weer terugkeert. Want dan wordt hij weer ‘gewoon’ speurder… Hij zet alles op alles om de cold case op te lossen. En dat stuit op weerzin, zowel buiten als binnen het korps.

Maar dan wordt er een tweede skelet gevonden. Borré kan niet meer terug. Bij zijn liefje Rena vindt hij amper gehoor. En ook met Pistens, met wie hij de geboorte van zijn zoon ooit nog uitgebreid vierde, zit Luc niet meer als vanzelfsprekend op één lijn. De tijd dringt. De grote baas keert bijna terug…

Eigenlijk is het Pistens, die de hoofdrol speelt in deze spannende misdaadroman. Het is aandoenlijk hoe hij en zijn vrouw Irma elkaar weer vinden weer na de vondst van de botten. Want echt praten over het verlies van hun oudste zoon hebben ze nooit kunnen doen.

Hoewel het even doorbijten is in het begin neemt het boek een spannende wending aan. Dat kunnen we wel aan deze schrijver overlaten! Maar omdat hij te veel kwijt wil in het verhaal is het hier en daar een beetje warrig en daarom dit keer geen echte prijswinnaar. Maar doorlezen loont zeker de moeite. Op naar het volgende boek.

Jos Pierreux – Het tweede skelet. ISBN 978-94-6001-888-6, 375 pagina’s, € 22,50. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.