Verdwaald in Tirol

Slachtoffer van een buitenkans

Nieuw leven verzandt in lethargie.

Als Stéphanie (Stef) de kans krijgt om naar Oostenrijk te verhuizen waar haar man Lex een mooie baan krijgt ziet ze dat als een buitenkans. Ze kan als freelancer haar werk op afstand meenemen en zal in het nieuwe land zeker andere opdrachtgevers erbij vinden. En wie weet krijgt ze dan ook de kans voor nieuwe uitdagingen. Ze wil al lang een boek schrijven en ook een kookboek staat in haar planning. Het zal allemaal wel goedkomen. Ze heeft er echt zin in. Zonder dat ze een vastomlijnd plan heeft vertrekt ze met Lex naar Innsbruck. Hij heeft al een appartement geregeld, ze kan zo haar nieuwe leven in stappen. Maar dat valt danig tegen. Terwijl Lex zich vol vuur op zijn baan stort en er onmiddellijk vrienden maakt zit Stéphanie doelloos thuis. Er komt niets uit haar handen en ze stort zich in zelfbeklag.

Ze heeft zichzelf een half jaar gegeven om in te burgeren voor ze op zoek gaat naar werk, maar onderneemt in die tijd zelfs niet de moeite om een cursus Duits te gaan volgen. Ze doet niets, helemaal niets en is dolblij als ze van tijd tot tijd terug naar Nederland kan voor een bezoek aan vriendinnen. Als een vriendin haar hulp vraagt omdat haar partner een postnatale depressie heeft trekt ze er als een reddende engel bij in. Lex in Innsbruck achterlatend. Hij heeft het zo druk met zijn werk en zijn collega en goede vriend Werner. Die redt zich wel vindt Stéphanie. Als ze teruggaat naar Lex is het duidelijk dat hij haar meer gemist heeft dan zij hem. Kortom het leven in Tirol maakt van de ooit zo ondernemende vrolijke Stéphanie een slachtofferig figuur dat zich beklaagt over haar eenzaamheid maar intussen nauwelijks iets doet om die op te heffen. Stéphanie is eenzaam en wil eigenlijk weg uit Tirol.

Auteur

Astrid Habraken – van Esdonk (1978) groeide op in Eindhoven, verhuisde naar Leiden voor haar studie Nederlandse Letterkunde en woonde in verschillende plaatsen voor ze neerstreek in Wassenaar. Dat ‘zwervende bestaan’ vormde haar inspiratie voor deze roman over haar eigen ervaringen. Habraken is contentontwikkelaar, schrijft en herschrijft lesmateriaal, veelal op MBO-niveau. Ze is sinds kort eigenaar van een uitgeverij waar ze haar eigen boek uitgeeft. Van daaruit wil ze schrijvers in spe gaan begeleiden.

Dit boek heeft een nogal zeurderige ondertoon. Regelmatig heb je als lezer de neiging om hoofdpersoon Stéphanie eens een flinke duw in de rug te geven: zit niet zo te zeuren, kom in actie. En vooral: leer de taal van het land waar je woont, anders kun je je moeilijk beklagen over het gebrek aan contacten. Je maakt het er immers zelf naar? Wie verhuist naar een vreemd land moet in het diepe springen. Stéphanie (Astrid) gaat zuchtend langs de kant staan treuren.

Al met al: een boek met een gezapig sfeertje dat in details treedt over onbelangrijke zaken en weinig oog heeft voor de gevoelens van anderen dan de allernaasten buiten de cirkel van zielige Stef. Te veel gemekker in de marge.

Astrid HabrakenVerdwaald in Tirol. ISBN 978-90-8305-000-3. 203 pagina’s, €15,-. Wassenaar: Queesten Boekproducties 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie / memoires. Bookmark de permalink.