Strandslag

Vakantiedrama op Texel

Een gezin gaat naar hun pas aangekochte vakantiehuis op Texel. Wat zo gezellig en zorgeloos begint eindigt in een drama.

 Daniëlle bracht vroeger haar vakanties door in het vakantiehuisje van haar grootouders op Texel. Ze heeft daar heel goede herinneringen aan. Nu gaat ze met haar man Gijs en hun twee kinderen naar hun eigen vakantiehuis. In het begin kan de vreugde niet op, tot zich een griezelige man meldt met een vreemd verzoek. Ze begrijpen er niets van.

Een paar dagen later ontmoet Daniëlle haar oude jeugdliefde Mitchel. Danielle is op haar hoede, want ze weet dat hij een crimineel verleden heeft. Als Daniëlle dreigende sms’jes krijgt van Mitchel gaat zij zelf op onderzoek uit, met bijna fatale gevolgen.

Auteur

Linda van Rijn (1974) is na haar studie Literatuurwetenschappen in de reisbranche gaan werken. Door Suzanne Vermeer raakte ze geïnteresseerd in literaire thrillers. Ze begon romans te schrijven in dit genre. Haar eerste boek Last Minute verscheen in 2011. Haar laatste successen zijn Zomernacht en Zoutelande. Linda schrijft alleen over vakantiebestemmingen waar ze zelf geweest is. Dit is haar vierentwintigste thriller. Linda van Rijn woont tegenwoordig op Curaçao.

 

 

In het begin de indruk van een gezellige familieroman, het gaat alleen over positieve dingen. Daniëlle beschrijft de fantastische vakanties die ze doorbracht bij haar grootouders op Texel. Ze krijgen erfenissen die het mogelijk maken dat ze een vakantiehuisje kunnen aanschaffen. Vol verwachting reizen ze naar Texel. Alles lijkt steeds rozengeur en maneschijn tot de enge man zich meldt. Het is plezierig om te lezen, maar het is voor een thriller wel een heel lange aanloop naar de spanning die bij dit genre hoort. Maar dan kom je ook goed aan je trekken.

De roman wordt consequent verteld vanuit het perspectief van Daniëlle. Als lezer beleef je intens alles met haar mee, vooral de spannende momenten. Een hoogtepunt van vertelkunst en inleving is het verslag van het paardrijden over het strand. Haar omgang met het paard, van kennismaking tot het paardrijden in steeds sneller tempo. Het is steeds heel gedetailleerd, maar de wisselwerking tussen ruiter en paard is prachtig onder woorden gebracht. Hoogtepunt is het galopperen over het strand. Zowel paard als ruiter genieten.

Daniëlle en haar man hebben veel met de politie te maken door alle incidenten. Pas bij ernstige feiten wordt er actie ondernomen. Deze gang van zaken is heel herkenbaar. Logisch dat burgers zich soms onbeschermd en onbegrepen voelen.

Danielle speelt de heldenrol, hoewel Gijs vindt dat ze onverantwoorde soloacties uitvoert. Is ze misschien te overmoedig?

Voor mensen die geen gezin hebben of niet van kinderen houden is de roman soms te sentimenteel. Voor de meeste mensen is deze boeiende thriller echter ideale vakantielectuur.

Linda van Rijn – Strandslag. ISBN 978-94-606-8455-5, 288 pagina’s, € 15. Baarn: Uitgeverij Marmer 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.