Macrofotografie

Piepklein spektakel

Het fotograferen van het allerkleinste kan het grootste plezier opleveren.

Macrofotografie is het fotograferen van de kleine wereld en wordt vooral toegepast in de natuurfotografie. Niet alleen bloemen, mossen of paddenstoelen, maar ook vlinders, spinnen(webben), kevers, reptielen of libellen zijn dankbare onderwerpen. Immers niet alleen levert het soms beeldschone opnames op, maar het stelt de ecoloog, bioloog of  natuurliefhebber in de gelegenheid te benoemen, te determineren en te documenteren.

Het fotograferen van de ‘kleine natuur’ biedt qualitate qua een vruchtbare co-existentie van kunstzinnigheid en onderzoek. Hierbij staat het de fotograaf volkomen vrij datgene na te streven of te benadrukken wat hem of haar goeddunkt.

Vanzelfsprekend hoeft macrofotografie zich niet te beperken tot natuurfotografie. Alle ‘detailfotografie’ kan men gerust macrofotografie noemen. Details van bewerkt hout, gesmede metalen, schilderwerk, voedsel, dampen, sappen of steen kunnen niet alleen

Auteur

Edwin Giesbers is een professionele fotograaf die zich sedert 2005 fulltime bezig houdt met natuurfotografie. Hij schreef eerder Handboek Natuurfotografie Nederland & België.

Met dit nieuwste boek geeft hij in beeld en tekst een fraai overzicht van de mogelijkheden van de mogelijkheden van de macrofotografie.

 

 

 

Vanzelfsprekend hoeft macrofotografie zich niet te beperken tot natuurfotografie. Alle ‘detailfotografie’ kan men gerust macrofotografie noemen. Details van bewerkt hout, gesmede metalen, schilderwerk, voedsel, dampen, sappen of steen kunnen niet alleen verbijsterende beelden toveren, maar ook tot meer begrip voor en inzicht in het grote geheel geven.

Terecht opent de schrijver met aandacht voor de apparatuur die kan helpen om de macrofotografie tot een succes te maken. Daarbij is de insteek buitengewoon toegankelijk. Uiteraard kan men de mooiste en wellicht duurste spullen aanschaffen, maar het is toch het oog van de fotograaf en in tweede instantie de lens van de camera die de foto maakt. Ook de amateur met een compact-camera kan op stap. Heb eerst oog voor het kleine waaraan men zo gauw voorbij gaat. Suggesties welke apparatuur men zou kunnen aanschaffen worden vanzelfsprekend ook gegeven.

Sommige hoofdstukken trekken speciale belangstelling. Zoals het hoofdstuk over de compositie van de foto. Hoewel natuurlijk altijd van belang bij het scheppen van beeld, is dit bij macrofotografie evenzeer een punt van aandacht. Daarnaast zijn het hoofdstuk over natuurlijk licht en kunstlicht en het stuk over zwart-wit fotografie behartigenswaardig.

Last but not least, welke fotograaf voelt het niet kriebelen als in de winter ijs en sneeuw de natuur betovert. Van kristallen tot dooi is macrofotografie een uiterst aantrekkelijke bezigheid. Ook hierin wordt voorzien.

Dit volop prachtig geïllustreerde boek is een heerlijke bron van inspiratie en informatie voor de fotograaf.

Edwin Giesbers – Macrofotografie. ISBN 978-90-595-6271-4, 208 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Fontaine Uitgevers 2020.

De abdij van Solesmes (Frankrijk)

 

 

 

 

 

Detailfoto van de middeleeuwse kerkdeur van bovengenoemde abdij, gemaakt door de recensent met een Sony alfa 6000

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie. Bookmark de permalink.