Wie zonder zonde is

Moord als uitweg

Een elfjarig jongetje wordt schuldig bevonden aan doodslag op een vriendje. Bijna dertig jaar later wordt in hetzelfde gebied opnieuw een kind omgebracht.

Het is achtentwintig jaar geleden dat Robert Lindström zijn vriendje Max Sander vermoordt door een blok beton keihard op diens hoofd te laten neerdalen. Het joch is op slag dood. Na onderzoek kan de politie tot geen andere conclusie komen dan dat Robert de dader is. Vooral omdat Robert vervolgens bekent wordt de zaak afgesloten. Robert wordt als elfjarige niet vervolgd.

Bijna dertig jaar later staat bij Robert de journaliste Lexa Andersson voor de deur. Ze vertelt hem dat ze een boek wil schrijven over de dood van Max Sander. Ze is gaan snuffelen in oude archieven en er zijn bij haar de nodige vraagtekens opgekomen. Zelf heeft hij eigenlijk maar een erg mistige herinnering aan het fatale moment van destijds, maar heeft zich neergelegd bij de uitkomst van het politieonderzoek. Uit nieuwsgierigheid verleent hij zijn medewerking.

Tegelijkertijd wordt, in dezelfde omgeving waar destijds Max werd vermoord, een eveneens elfjarig meisje vermist. Het is Olinda Sikanova die na school niet is thuis gekomen. Tijdens een uitgebreide zoekactie wordt ze teruggevonden in een ravijn. Ze is met een voorwerp op haar hoofd geslagen wat fataal bleek.

Onderzoek wijst uit dat niet alleen een leeftijdgenootje, maar ook twee oudere jongens van vijftien jaar in haar buurt waren gezien. Helaas kan niemand als dader worden aangewezen en de politie raakt steeds meer het spoor bijster. Er blijft maar één verdachte over: de kindermoordenaar Robert Lindström. Of zou de kindermoordenaar opnieuw hebben toegeslagen?

Auteur

Bo Svernström (1964) is een Zweedse journalist die werkzaam is in Stockholm. hij debuteerde met Wie zint op wraak.

 

 

 

 

Dit boek laat een hoofdpersoon zien wiens leven totaal verpest is door de moord op een schoolvriendje. Hij leeft nog steeds in de waas van de afschuwelijke daad die hij ooit toegaf. Het wordt snel duidelijk dat men destijds zijn bekentenis veel te gemakkelijk accepteerde en de politie, mede omdat het kind toch niet vervolgd zou worden, de zaak wel erg snel had gesloten. Hoe was precies de toedracht en wat heeft recente de moord op Olinda ermee te maken?

Het levert een zeldzaam spannende en meeslepende thriller op waarbij de lezer geen moment met rust wordt gelaten en voortdurend op onverwachte wijze op het verkeerde been wordt gezet. De plot is schitterend opgebouwd, waarna een heerlijk opwindende ontknoping in fases haar beslag krijgt. De onderhoudende dialogen met af en toe een vleugje humor complementeren dit boek dat in de prijzen mag vallen.

Bo Svernström – Wie zonder zonde is. Vertaald uit het Zweeds (Lekarna) door Edith Sybesma. ISBN 97894- 027-0495-2, 384 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: HarperCollins 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.